sobota, 26 lipca 2014

Makaron penne z sosem pomidorowym...



Pomidory w tym roku szczególnie pięknie obrodziły... Są soczyste, pachnące i bardzo smaczne i co najważniejsze, moje są  ekologiczne... Goszczą na naszym stole pod różnymi postaciami... Ponieważ cierpię na chroniczny brak czasu toteż obiady przygotowuję mniej pracochłonne... Często gotuję makarony a penne bardzo lubimy...



Składniki:

250 g makaronu penne ( na 2 osoby)
    1 łyżka oleju kujawskiego,
    1 łyżeczka soli, 

Sos pomidorowy:

1/2 kg pomidorów,
   2 łyżki oleju kujawskiego,
   1 łyżeczka soli,
   3 ząbki czosnku,
   2 marchewki,
   1 cebula,
   1 łyżka miodu, 
      pieprz,
      bazylia, oregano,

Utarty ser Grana Padano lub Parmezan,


Makaron gotuję al dente wg przepisu na opakowaniu. Solę i dodaję olej... Sparzam pomidory aby obrać je ze skórki... Do rondla wlewam olej, na rozgrzany dodaję pokrojoną cebulę oraz czosnek... Mieszam aby się nie przypaliły... Ścieram marchewki na tarle o dużych oczkach i dodaję do cebuli... Dodaję obrane i pokrojone pomidory... Podlewam 1/2 szklanki wody. Gotuję około 10 minut. Następnie wszystko blenderuję. Dodaję pieprz i miód. Sprawdzam czy sos jest dobrze doprawiony i odparuję go gdyby był zbyt rzadki... Do odcedzonego makaronu wlewam sos pomidorowy, dodaję pokrojoną świeżą bazylię i oregano... Wszystko dokładnie mieszam... Wykładam na talerze... Posypuję startym serem.... Danie gotowe i co najważniejsze? pyszne!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz