środa, 1 kwietnia 2015

Klopsiki mięsne w sosie pomidorowym...

Klopsiki mięsne w sosie pomidorowym są tym daniem, które zawsze wykonuję z podwójnej porcji mięsa aby mieć obiad na dwa dni... Najważniejsze, że są  przepyszne, aromatyczne i bardzo łatwe w wykonaniu... Podaję do nich ryż, makaron lub kaszę... Sos pomidorowy przeważnie robię z pomidorów. Tym razem z mrożonych...
Sos pomidorowy:)
    1 kg pomidorów mrożonych,
    2 marchewki,
    1 mała cebula,
    3 łyżki oleju, 
    3 ząbki czosnku, 
       kawałeczek papryczki chili, (dodałam mrożoną)
       cukier, sól, pieprz, słodka papryka, mrożona bazylia,
Przez 10 minut gotuję pomidory... Potem je blenderuję i staram się odparować część płynu... Na patelnię daję olej pokrojony czosnek, cebulę w kostkę i startą na tarle o grubych oczkach, marchewkę. Po około  5 minutach dodaję pomidory. Przyprawiam cukrem, pieprzem, dodaję paprykę i bazylię. Może być świeża albo suszona. Doprawiam solą... Przyprawiony sos gotuje się kolejne 5 minut...


Składniki na klopsiki:)
60 dkg wieprzowiny,
  1 cebula,
  2 ząbki czosnku,
  1 jajo,
     pieprz, sól,
  2 łyżki oleju,
  4 łyżki mąki ziemniaczanej,
Nigdy nie używam gotowego mięsa mielonego, nawet najlepsze jest  "chrzczone"dlatego zawsze sama mielę wieprzowinę... Do mięsa dodaję 1 jajo, i pół drobno pokrojonej cebuli oraz czosnek pieprz oraz troszkę soli. Wszystko wyrabiam rękami. Z masy formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtaczam w mące ziemniaczanej. Rozgrzewam ojej. Dodaję połówkę drobno pokrojonej cebuli...  Na lekko przyrumienionej cebuli układam klopsiki. Obracam je dwa, trzy razy.. Następnie wlewam sos pomidorowy. Całość gotuję przez 10 - 15 minut... Sprawdzam czy jest dobrze przyprawione... Tym razem podaję z ryżem i Surówką z kapusty pekińskiej




1 komentarz:

  1. Kolorowych pisanek,
    pudrowanych babek,
    lukrowanych mazurków
    oraz stołu obfitującego
    w świąteczne smakołyki
    i mokrego Dyngusa życzy...
    Czereśnia...
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń