czwartek, 9 kwietnia 2015

Pasztet


W czasie Świąt Wielkanocnych na naszym stole zawsze gości domowy pasztet... Jest pachnący, pyszny i mięciutki... I tym razem był tak smaczny, że nie zdążyłam zrobić mu zdjęcia kiedy był jeszcze w formie... Niestety, to są ostatnie kawałki jakie zostały ze świąt...


Składniki:)
0,5 kg łopatki,
0,3 kg fileta z drobiu,
0,2 kg świeżego boczku,
0,3 kg wątróbki drobiowej,
   2 jaja,
   2 łyżki oleju,
   1 bułka,
   2 suszone grzybki, 
   1 cebula,
   1 nieduża pietruszka, marchewka, kawałek selera,
   3 ząbki czosnku,
      liść laurowy, kilka ziarenek angielskiego ziela, pieprz, czosnek,sól, 


Pokrojone mięso wkładam do gotującej się wody... Dodaję marchewkę, pietruszkę, seler, grzybki, sól, pieprz, liść laurowy, angielskie ziele... Mięso gotuję około 1 godzinę... Studzę mięso i wywar... W wywarze moczę bułkę... Na oleju przesmażam wątróbkę i cebulkę pokrojoną w kostkę... Odsączoną bułkę, cebulkę, wątróbkę, mięso i jarzyny przepuszczam dwa razy przez maszynkę. Dodaję jaja. Wszystko dokładnie mieszam. Doprawiam solą i pieprzem...Brytfankę wykładam folią aluminiową... Smaruję masłem i wysypuję bułką tartą... Pasztet piekę  w 180 st.C przez 60 minut... Podaję z chrzanem albo sosem tatarskim.


1 komentarz:

  1. Wygląda znakomicie. Muszę się pokusić. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń