wtorek, 21 kwietnia 2015

Naleśniki z jabłkami


Naleśniki z jabłkami robimy raz a czasem dwa razy w miesiącu... Pamiętamy je jako smaki z dzieciństwa... Robione były w naszych rodzinnych domach... Dla nas oprócz niezapomnianych smaków jest to bardzo smaczna i szybka potrawa... Jest to danie bardzo proste a "prawdziwe niebo w gębie". Jabłek w każdym sklepie jest mnóstwo i w bardzo przystępnych cenach... Więc zabieramy się za robienie naleśników.


Smażone jabłka:
4 jabłka ( renety, championy)
2 łyżeczki cukru,
6 łyżek wody,

Do rondelka wlewam 6 łyżek wody i gotuję. Obieram jabłka i kroję je w grubą kostkę i wkładam do rondelka... Mieszam, aby się nie przypaliły... Trwa to około 20 minut. Gdy jabłka usmażą się dodaję cukier... Zagotuję... Wcześniej mam przygotowane ciasto na naleśniki... 


Ciasto na naleśniki:)
1 szklanka mąki,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 jajka,
2 szklanki wody mineralnej,( nie używam mleka)
3 łyżki oleju,
   szczypta soli,

Do niedużego garnka wsypuję mąki, sól, dodaję jaja... Delikatnie mieszam łyżką... Wlewam wodę... Odstawiam ciasto na 10 minut. Potem blenderem rozbijam całą masę aby nie było żadnej grudki. Patelnię spryskuję olejem. Na gorącą wylewam ciasto niezbyt dużo. Lubimy naleśniki cienkie. Każdy sobie sam smaruje naleśnik przesmażonymi jabłkami, tyle ile lubi.



sobota, 11 kwietnia 2015

Sałatka z pomidorów, sałaty...


Pyszna, aromatyczna, szybka, bardzo prosta, kolorowa i przede wszystkim witaminowa, sałatka... Można powiedzieć bomba witaminowa...Mamy już pod folią, swoją zieloną sałatę, cebulkę siedmiolatkę, szczypiorek... Sałatkę robimy w sobotę i niedzielę na śniadanie,  jako dodatek do drugiego dania i oczywiście na kolację... Zawsze robimy jej więcej, gdyż podjadamy ją zanim ugotuje się obiad... Oczywiście podaję ją z sosem winegret...


Składniki:)
2, 3 pomidory,
    2 ząbki czosnku,
    1 ogórek kiszony,
       różne sałaty,
       trochę oliwek,
       ćwiartka granatu,
       cebula,
       rzodkiewki,


Sos winegret:)
6 łyżki oliwy extra vergine,
1 cytryna lub 1 łyżka octu winnego,
1 łyżeczka musztardy,
   sól, pieprz, cukier do smaku,
Do oliwy wgniatam cytrynę, dodaję sól, musztardę, pieprz... Wszystko dokładnie mieszam...  


Umytą i osuszoną w suszarce sałatę... Rozrywam  na mniejsze kawałki, rozkładam pomidory pokrojone w grube plastry, rzodkiewkę pokrojoną, szczypior, oliwki, dodaję ziarnka granatu... Wszystko polewam sosem winegret... Gotowe.


czwartek, 9 kwietnia 2015

Pasztet


W czasie Świąt Wielkanocnych na naszym stole zawsze gości domowy pasztet... Jest pachnący, pyszny i mięciutki... I tym razem był tak smaczny, że nie zdążyłam zrobić mu zdjęcia kiedy był jeszcze w formie... Niestety, to są ostatnie kawałki jakie zostały ze świąt...


Składniki:)
0,5 kg łopatki,
0,3 kg fileta z drobiu,
0,2 kg świeżego boczku,
0,3 kg wątróbki drobiowej,
   2 jaja,
   2 łyżki oleju,
   1 bułka,
   2 suszone grzybki, 
   1 cebula,
   1 nieduża pietruszka, marchewka, kawałek selera,
   3 ząbki czosnku,
      liść laurowy, kilka ziarenek angielskiego ziela, pieprz, czosnek,sól, 


Pokrojone mięso wkładam do gotującej się wody... Dodaję marchewkę, pietruszkę, seler, grzybki, sól, pieprz, liść laurowy, angielskie ziele... Mięso gotuję około 1 godzinę... Studzę mięso i wywar... W wywarze moczę bułkę... Na oleju przesmażam wątróbkę i cebulkę pokrojoną w kostkę... Odsączoną bułkę, cebulkę, wątróbkę, mięso i jarzyny przepuszczam dwa razy przez maszynkę. Dodaję jaja. Wszystko dokładnie mieszam. Doprawiam solą i pieprzem...Brytfankę wykładam folią aluminiową... Smaruję masłem i wysypuję bułką tartą... Pasztet piekę  w 180 st.C przez 60 minut... Podaję z chrzanem albo sosem tatarskim.


poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Sernik bez spodu


Zawsze u mnie w święta wielkanocne na stole gości sernik bez spodu... Jest to przepis szybki i bardzo prosty... I najważniejsze, że zawsze się udaje... I każdy go wykona... Nawet antytalent kulinarny...


Składniki:)
 1  kg sera,
 6  jajek,
 2 budynie śmietankowe,
 3/4 szklanki cukru,
 1/2 kostki masła,
100 ml mleka,
   cukier waniliowy
   rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa,

Zawsze kupuję w Lidlu biały ser tłusty Pilos po 25 dkg... Mielę go dwa razy... Dodaję miękkie masło, budynie, żółtka jaj, mleko... Miksuję przez 5 minut. Potem dodaję bakalie i cukier i dalej miksuję... Ubijam białka z odrobiną soli... Sztywną pianę dodaję porcjami do sera i delikatnie mieszam... Wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową... Piekę w temperaturze 170 st.C przez 50 minut... Sernik jest miękki i bardzo pyszny



czwartek, 2 kwietnia 2015

Tort orzechowy...


Tort orzechowy piekę trzy razy w roku... Na moje imieniny, na Eryka urodziny i na święta wielkanocne. Jest pyszny i dosyć szybki w wykonaniu.

Składniki:)
30 dkg orzechów włoskich zmielić,
  5 łyżek maki krupczatki,
  1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  5 łyżek bułki tartej (dobrej)
Powyższe składniki należy wymieszać w misce.

10 łyżek cukru pudru tj jest około 20 dkg,
10 jaj, ( należy oddzielić żółtka od białek)
Ciasto można upiec w tortownicy lub blaszce... Formę należy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać mąką krupczatką...

10 białek ubić na sztywno, ze szczyptą soli... Należy to zrobić w większym naczyniu lub garnku... Do ubitej piany powoli dodawać cukier puder i dalej ubijać mikserem... Następnie dodawać po 1 żółtku i delikatnie mieszać łyżką drewnianą, uprzednio zmoczoną wodą... Gdy zostaną rozmieszane wszystkie żółtka, po garści sypać po całości piany, wcześniej wymieszane (orzechy, mąka, proszek do pieczenia, bułka tarta). Delikatnie mieszając łyżką drewnianą. To wszystko przelać do wcześniej przygotowanej formy. Piec około 40 min w temperaturze 180 st.C bez termoobiegu. Po tym czasie należy sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Po wystudzeniu należy przełożyć masą. Przekładam masą orzechową lub czekoladową. 


środa, 1 kwietnia 2015

Klopsiki mięsne w sosie pomidorowym...

Klopsiki mięsne w sosie pomidorowym są tym daniem, które zawsze wykonuję z podwójnej porcji mięsa aby mieć obiad na dwa dni... Najważniejsze, że są  przepyszne, aromatyczne i bardzo łatwe w wykonaniu... Podaję do nich ryż, makaron lub kaszę... Sos pomidorowy przeważnie robię z pomidorów. Tym razem z mrożonych...
Sos pomidorowy:)
    1 kg pomidorów mrożonych,
    2 marchewki,
    1 mała cebula,
    3 łyżki oleju, 
    3 ząbki czosnku, 
       kawałeczek papryczki chili, (dodałam mrożoną)
       cukier, sól, pieprz, słodka papryka, mrożona bazylia,
Przez 10 minut gotuję pomidory... Potem je blenderuję i staram się odparować część płynu... Na patelnię daję olej pokrojony czosnek, cebulę w kostkę i startą na tarle o grubych oczkach, marchewkę. Po około  5 minutach dodaję pomidory. Przyprawiam cukrem, pieprzem, dodaję paprykę i bazylię. Może być świeża albo suszona. Doprawiam solą... Przyprawiony sos gotuje się kolejne 5 minut...


Składniki na klopsiki:)
60 dkg wieprzowiny,
  1 cebula,
  2 ząbki czosnku,
  1 jajo,
     pieprz, sól,
  2 łyżki oleju,
  4 łyżki mąki ziemniaczanej,
Nigdy nie używam gotowego mięsa mielonego, nawet najlepsze jest  "chrzczone"dlatego zawsze sama mielę wieprzowinę... Do mięsa dodaję 1 jajo, i pół drobno pokrojonej cebuli oraz czosnek pieprz oraz troszkę soli. Wszystko wyrabiam rękami. Z masy formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtaczam w mące ziemniaczanej. Rozgrzewam ojej. Dodaję połówkę drobno pokrojonej cebuli...  Na lekko przyrumienionej cebuli układam klopsiki. Obracam je dwa, trzy razy.. Następnie wlewam sos pomidorowy. Całość gotuję przez 10 - 15 minut... Sprawdzam czy jest dobrze przyprawione... Tym razem podaję z ryżem i Surówką z kapusty pekińskiej