piątek, 17 lipca 2015

Gołąbki z młodej kapusty


Uwielbiam gołąbki z młodej kapusty... Niestety, przyrządzam je bardzo rzadko ponieważ są bardzo pracochłonne... Od pewnego czasu to bardzo pyszne danie "chodziło za nami".  Kupiłam na rynku małą, wczesną kapustę z przeznaczeniem na letni bigos jednak po przedyskutowaniu, zwyciężyły gołąbki... 


Wycięłam głąb z kapusty i delikatnie odrywałam każdy liść...Liście przełożyłam  do garnka i sparzyłam wrzątkiem... Po około 10 min wylałam gorącą wodę i liście przelałam zimną wodą... Liście wyłożyłam na sito aby obciekły z wody... Środek kapusty ( maleńkie liście) układam w rondlu, w którym będą przesmażane gołąbki...


Składniki na gołąbki:)

     1 młoda biała kapusta,
     1 torebka ryżu,
  0,5 kg mięsa mielonego, (kupuję łopatkę i mielę ją w domu)
     1 cebula,
     2 łyżki oleju,
     2 ząbki czosnku,
     sól, pieprz do smaku,
Bulion drobiowy:)
      2 skrzydełka z kurczaka,
      1 marchew,
         kawałek selera,
         ćwiartka cebuli,
       1 litr wody,
          sól, pieprz,
Sos pomidorowy:)*
      1 kg świeżych pomidorów,
      1 marchew,
      1 łyżka oleju,
      1 cebula,
      2 ząbki czosnku,
      sól, cukier, pieprz,


Ryż gotuję al dente... Do naczynia wlewam 2 łyżki oleju.... Na  gorący olej wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek... Przesmażam  nie dopuszczając do przypalenia... Do przesmażonej cebulki dodaję mięso, mieszam gdy się dobrze połączy dodaję ryż... Odstawiam na chwilę aby farsz był chłodny... Na każdy liść kapusty daję łyżkę farszu, zawijam i układam  w przygotowanym rondlu... W między czasie ugotowałam bulion ze skrzydełek z marchewką, cebulą i selerem... Przygotowane gołąbki zalewam 1/2 litra bulionu i gotuję do miękkości... Kiedy gotują się gołąbki, ja w tym czasie przygotowuję sos pomidorowy... Pomidory sparzam, przelewam zimną wodą i obieram ze skórki... Do naczynia wlewam olej wrzucam pokrojoną cebulkę i czosnek. Przesmażam... Dodaję pokrojone pomidory... Mieszam aby się nie przypaliły... Nie podlewam wodą ponieważ pomidory puszczą sporo soku... Kiedy pomidory są miękkie, blenderuję... Doprawiam solą, pieprzem i odrobiną cukru. Sos jest gęsty... Na talerz wykładam trochę sosu i na nim wykładam gołąbki... Były przepyszne... Połowę gołąbków zjedliśmy a drugą część zamroziłam... Będą na kolejny obiad...


czwartek, 16 lipca 2015

Ciasto orzechowe, biszkoptowe


Ciasto biszkoptowe z orzechami przyrządzam kilka razy w roku... Jest puszyste, delikatne i zawsze się udaje... Może to zasługa przepysznych orzechów, które mają wyjątkowy smak... Takie ciasto zawsze przyrządzała moja Mamcia  i ... Babunia. Jest to przepis stary i sprawdzony...


Składniki na biszkopt:
 6 jajek,
 6 łyżek cukru pudru,
 1 łyżka kaszy manny,
 3 łyżki bułki tartej,
15 dkg orzechów włoskich bardzo drobniutko posiekanych,


Żółtka oddzieliłam od białka... Białka ubijam na sztywną pianę... Nagrzewam piekarnik do 170 st.C... Żółtka ucieram z cukrem pudrem... Po trochu dokładam bułkę tartą,  kaszkę mannę i orzechy... Delikatnie ucieram... Na końcu dodaję (po trochu) ubitą pianę... Prostokątną blaszkę wykładam folią aluminiową... Wylewam masę biszkoptową... Piekę od 30 - 40 minut... Biszkopt przekrawam na 3 części i przekładam masą... Tym razem była to masa kakaowa... Ciasto wkładam do lodówki, najlepiej na całą noc...


wtorek, 14 lipca 2015

Ciasto filo z serem, rukolą i ziołami


Ciasto filo to prawdziwa rozkosz podniebienia... Uwielbiamy go... W krajach arabskich przyrządza się z niego przepyszne ciasteczka i baklavę... To właśnie tam poznaliśmy to niebiańskie ciasto... W kuchni greckiej, filo  jest dosyć popularne... Postanowiłam z tego ciasta zrobić pikantne danie obiadowe...


Składniki:
     5 płatów ciasta filo
500 g zmielonego, białego sera,
    5 garści pokrojonej rukoli,
    1 pęczek szczypiorku,
    1 pęczek koperku,
    3 duże łyżki bazylii,
    1 pęczek szczypioru z cebuli, 
       sól, pieprz,
     5 łyżek masła,


Ser i wszystkie zielone składniki należy dokładnie wymieszać... Doprawić solą i pieprzem... Ciasto filo posmarować roztopionym masłem... Wyłożyć masę serową i zrolować... Formę do tarty wyłożyć folią aluminiową... Zaczynając od środka, szczelnie układać  w ślimaka ciasto filo... Zrolowane ciasto posmarować masłem... Piekarnik nagrzać do 180 st.C i piec około 20 minut... Upieczone ciasto filo podałam z czerwonym barszczykiem...
Prawdziwa pychotka!