niedziela, 7 lutego 2016

Jarskie leczo


Od pewnego czasu chodziłam marudna... Brakowało mi słońca, błękitu nieba i letnich warzyw... W sobotę wszystko się odmieniło... Na obiad zrobiłam jarskie leczo... Mimo, że jest zima to dostępne są wszystkie produkty...


Składniki:

   1 cukinia,
   1 czerwona papryka,
   1 żółta papryka,
0,5 kg mrożonych pomidorów,
   2 cebule,
   3 ząbki czosnku,
   2 łyżki oleju rzepakowego,
   1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
      sól, pieprz do smaku,

Wcześniej w naczyniu rozmrozić pomidory. Później je zblenderować... Do rondla wlać olej, wrzucić pokrojony czosnek i cebulkę w piórka... Smażyć około 5 minut... Nie dopuścić do przypalenia... Dodać pokrojoną w kostkę  paprykę, wlać sos pomidorowy i gotować przez 5 minut... Po tym czasie wrzucić pokrojoną w pół plasterki cukinię... Doprawić i gotować przez 2 - 3 minuty... Warzywa muszą być chrupiące, al dente... Do lecza podałam kromkę świeżego chleba... To danie było namiastka lata... A jak smakowało? To danie muszę zrobić s Środę Popielcową...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz