piątek, 26 sierpnia 2016

Niemiecka sałatka ziemniaczana


Ilekroć jestem w Niemczech,  w typowej knajpce zamawiam (Kartoffelsalat) sałatkę ziemniaczaną z oplerkiem (grubą parówką)... Normalnie w domu nie jemy żadnych parówek... Gdy w jednym z  bardzo popularnych marketów jest Tydzień niemiecki i w ofercie są oplerki lub kiełbaski norymberskie to zawsze kupujemy i robimy taką sałatkę ziemniaczaną...

Składniki:)

500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
    2 średnie ogórki konserwowe,
    2 plastry szynki gotowanej,
    2 jajka na twardo,
    3 łyżki majonezu,
    1 łyżka musztardy,
    1 niewielka cebulka,
    2 łyżeczki octu winnego, białego,
       sol, pieprz do smaku,


Ziemniaki i jajka obieram i kroję w grubszą  kostkę, natomiast cebulkę i korniszony w drobniejszą, szynkę w paseczki... Całość skrapiam octem winnym... Dodaję przyprawy, majonez i niezbyt ostrą musztardę... Wszystko mieszam... Sprawdzam smak i ewentualnie jeszcze doprawiam... Sałatkę odstawiam do lodówki na 3 - 4 godziny... Podana z parówką, idealnie pasuje jako danie obiadowe...


3 komentarze:

  1. Hey Lucja-Maria! Thank you for your interesting the recipe. For I realized that I can do the same. There is nothing for I am allergic to. Have a nice weekend

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis na unikatową śląską salatke ziemniaczaną - szałot.
    składniki:
    - przestudzone, ugotowane uprzednio ziemniaki w mundurkach
    - ogórki kiszone
    - przestygnięte ugotowane jajka na twardo
    - dwie duże cebule
    - paczka śledzi typu matias (wymoczone przez dwie godz. w zsiadłym mleku)
    - 1/4 kg wędzonego, surowego boczku
    Ziemniaki, śledzie, ogórki, cebule i jajka kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną zmielonej gałki muszkatołowej.
    Doprawiamy przetopionym wędzonym boczkiem ze skwarkami.
    smacznego

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też taka robie czasem z boczkiem jak Andzrej Art Klater.Ale nie daję cebuli tylko zawsze do każdej sałatki pora .Kroje i przelewam wrzątkiem a potem hartuje zimna wodą i po przestudzeniu daje do kazdej sałatki.Jest zdrowsza dla tych co maja problemy gastryczne.Smacznego.

    OdpowiedzUsuń