piątek, 7 października 2016

Gulasz z mięsa wołowego


Gulasz przyrządzam na różne sposoby i z różnego mięsa... Tym razem jest to tradycyjny, polski gulasz... Bardzo dobry jako danie obiadowe... Robiła go tak moja Babcia i moja Mamusia... No może miał troszkę inny smak bo mięsa wtedy też były smakowo inne...

Składniki:)

1 kg dobrej jakościowo wołowiny,
3 średnie cebule,
3 łyżki oleju,
3 suszone śliwki drobno pokrojone,
2 grzyby suszone,
2 liście laurowe,
5 ziaren angielskiego ziela,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
1 mała, płaska łyżeczka  soli,
1 litr wody,
1 łyżka mąki krupczatki,
   pieprz do smaku,
   ostra papryka do smaku,


Mięso myję, osuszam i kroję w jednakową, dużą kostkę... Na patelni rozgrzewam olej, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę... Chwilę podsmażam aby po dwu, trzech minutach  na złoty kolor, wtedy wrzucam pokrojone mięso... Dosyć mocno rumienię ale nie przypalam... Dodaję przyprawy i wlewam wodę... Gotuję około 1 1/2 godziny... Co jakiś czas sprawdzam aby gulasz nie przypalił się... Uzupełniam ilość płynu... Kiedy mięso jest miękkie, dodaję sól...
W  pół  szklance  wody  roztrzepuję  mąkę  i  wlewam  do sosu by go zagęścić... Zagotować... Taki gulasz można podać: z ryżem, kaszą, ziemniakami, kluskami...


4 komentarze:

  1. W kuchni dokonuję profanacji, żeby zaoszczędzić czas, używam szybkowara, szybko, czysto i oszczędnie.
    Zaskoczyły mnie śliwki.
    Buziaki.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gulasz wygląda apetycznie ! Bardzo podoba mi się dekoracja z bazylii i koperku !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię bardzo podobny gulasz. Jest też z wołowiny.
    Agata

    OdpowiedzUsuń
  4. Przypomniał mi się smak z dzieciństwa.
    Dziś rzadko przyrządza się gulasze wołowe, bo trudno o smaczną, dobrej jakości, sprawdzoną wołowinę.
    Smacznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń