wtorek, 11 października 2016

Placki ziemniaczane z ryżem



 

Przypuszczam, że prawie każdy  robi i lubi  placki ziemniaczane... To przecież  nasze  polskie, tradycyjne  danie...  Tym  razem zrobiłam  placki  ziemniaczane z gotowanym ryżem... Podaję przepis chociaż nie jest niczym nowym  a tym bardziej odkrywczym...

Składniki:)

1 kg ziemniaków,
1 woreczek ugotowanego ryżu,
2 jajka,
3 ząbki czosnku,
3 malutkie cebulki,
1 łyżka mąki orkiszowej, (może być pszenna)

   pieprz, sól,
   olej do smażenia,


 Ryż ugotowałam dzień wcześniej...  Obrałam ziemniaki i starłam na małych oczkach... Dałam na geste sito aby odciekły z nadmiaru soku... Ryż rozdrabniam widelcem.. Dodałam starte ziemniaki, posiekaną drobno cebulę, czosnek... Wbiłam dwa jaja, przyprawiłam solą i pieprzem... Całość bardzo dokładnie wymieszałam... Na patelni rozgrzałam olej...  Łyżką nakładałam masę na gorący tłuszcz... Formuję placuszki... Lubimy chrupiące... Upieczone układam na ręczniku papierowym... Placki jemy zawsze na ostro: z sosem chili lub keczupem... A ponieważ jest to danie obiadowe, to placki podałam z pieczarkami panierowanymi w bułce tartej...
 

7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię placki ziemniaczane !! Nie znałam wersji z ryżem...!
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Też takiej wersji nie znałam.
    Choć uwielbiam placki ziemniaczane.
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również nie jadłam placków w takiej wersji, ale niebawem już to zrobię. Dziękuję Lusiu za podpowiedź. Pozdrawiam:):):):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Od dziecka nie lubię i nie polubiłam placków ziemniaczych.
    Być może Twoje połączenie z ryżem odmienia ich smak.
    Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie dość, że smaczne to i piękne zdjęcia dań masz.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super są Twoje pomysły na placki ziemniaczane

    OdpowiedzUsuń