piątek, 4 listopada 2016

Pstrąg smażony ze świeżymi ziołami


Pstrąg pieczony ze świeżymi ziołami jest łatwy w przygotowaniu
i  prawdopodobnie  bardzo  smaczny...  Niemal  w  każdy  piątek   przyrządzam go na różne sposoby... Jest:  z ziołami, migdałami, ze świeżą czerwoną  papryką lub zieloną pietruszką... Pieczony pstrąg prawdopodobnie  jest  przepyszny...  Eryk  uważa, że jest to jedna  z  najsmaczniejszych  i jego  ulubionych  ryb...


Składniki:)

   2 średniej wielkości świeże pstrągi,
   2 ząbki czosnku,
   2 łyżka masła,
   3 łyżki oleju,
      kawałeczek suszonej papryczki chili,
      świeży tymianek, szałwia i rozmaryn, zielona pietruszka,
      mąka do obtoczenia ryb, sól, pieprz,
   

Pstrągi myję... Obcinam łebki i płetwy... Ryby osuszam w ręczniku papierowym...  Masło (1 łyżka) łączę z  drobno pokrojoną pietruszką, czosnkiem przepuszczonym przez praskę oraz solą (pół łyżeczki) i urabiam... Taką masą smaruję wnętrze ryby... Dodatkowo wkładam po gałązce; tymianku, szałwii oraz rozmarynu.... Na patelni rozgrzewam olej... Staram się aby był średnio gorący... Smażę z każdej strony po 10 minut... Przed końcem  smażenia, na pstrągi dodaję resztę masła... Przed podaniem na talerz, wyciągam z wnętrza gałązki ziół.... Gorącą rybę wykładam na pierzynkę ze świeżych... Do pstrąga są gotowane w łupinach ale później obrane ziemniaki oraz surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem... Na wierzch ziemniaków Erykowi dodaję kawałeczek masła...


4 komentarze:

  1. A delicious-looking dose. Fish is good. When we have a fish, my husband smoked fish. Greetings

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie. Ja kocham ryby. Przeważnie w piątki je jadamy.
    Smażę podobnie, ale przyznam szczerze pstrąga zawsze piekłam w piekarniku. Spróbuję tak jak Ty. Pozdrawiam:):):):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie i zdrowo, jak lubię:)
    Smacznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie lubię ryb,jedynie sledzie. Ale placuszki z jabłkami z poprzedniego postu- czemu nie? Wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń