niedziela, 11 grudnia 2016

Roladki schabowe z mięsem mielonym


W  moim  domu  rodzinnym  w  co  którąś   niedzielę były  na  obiad  roladki ze schabu z mięsem mielonym... Bardzo lubiliśmy to danie. Było takie świąteczne i niezwykle smaczne... Takie mięsko nawet na drugi dzień odgrzane w mikrofali świetnie smakuje...
 Składniki:)

  4  kotlety schabowe bez kości,
20 dkg mięsa mielonego,
  2 jajo,
  1 łyżka zielonej pietruszki,
  1 cebulka,
  2 ząbki czosnku,
  3 łyżki mąki pszennej,
  4 łyżki oleju,
     sól, pieprz,
   

Mięso mielone doprawiam delikatnie solą i pieprzem, dodaję pokrojoną cebulkę, czosnek, zieloną pietruszkę i wbijam całe jajo... Mięso wyrabiam na jednolitą masę... Dzielę je na cztery części...Umyty, osuszony schab lekko rozbijam... Na jednym boku układam 1/4 część mięsa mielonego... Zwijam ściśle w roladkę... Tak robię z pozostałymi trzema plastrami schabu... Można je owinąć nitką albo spiąć szpilką... Ja tego nie robię i roladki nie rozwalają się...


Rozbijam na talerzu 1 jajo i dokładnie je roztrzepuję... Każdą roladkę obtaczam w rozkłóconym jaju a następnie w mące... Na patelni rozgrzewam olej i na gorącym układam roladki częścią zakładki do dołu... Gdy jest przyrumieniona odwracam na drugą stronę... Po kilku minutach odwracam kolejny raz zakładką do dołu... Podlewam je odrobiną wody i duszę kilka minut pod przykryciem... Tym razem podałam z surówką z kiszonej kapusty
i z ryżem...


2 komentarze:

  1. Twoje kolejne danie wygląda cudnie i na pewno tak smakuje, też należę do mięsożerców
    :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka! - danie wygląda wspaniale i myślę, że według Twojego przepisu uda mi się zrobić taki pyszny obiadek - pozdrawiam Luciu serdecznie

    OdpowiedzUsuń