sobota, 27 sierpnia 2016

Pieczone ziemniaki z boczkiem


Ziemniaki faszerowane wędzonym boczkiem są świetnym dodatkiem do dania głównego czyli mięsa i surówki... Rzecz prosta a jednak bardzo pyszna, pachnąca czosnkiem i boczkiem...

Składniki:)

 4  ziemniaki średniej wielkości,
10 dkg wędzonego, surowego boczku,
  3 ząbki czosnku,

Marynata:)
     2  łyżki oleju kujawskiego,
  1/2  łyżeczki ziół prowansalskich,
  1/2  łyżeczki słodkiej papryki,
         sól, pieprz,


4 ziemniaki obieram i nacinam do około 2/3 wysokości... W miseczce łączę wszystkie składniki marynaty...  Boczek kroję na niewielkie paseczki, czosnek w plasterki... W nacięcia ziemniaków wkładam pasemka boczku i w co drugie nacięcie, cienki plasterek czosnku... Gotowe ziemniaki obtaczam w marynacie, układam na blaszce do pieczenia... Ziemniaki pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190°


piątek, 26 sierpnia 2016

Niemiecka sałatka ziemniaczana


Ilekroć jestem w Niemczech,  w typowej knajpce zamawiam (Kartoffelsalat) sałatkę ziemniaczaną z oplerkiem (grubą parówką)... Normalnie w domu nie jemy żadnych parówek... Wyjątek robimy do tej sałatki ziemniaczanej...

Składniki:)

500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
    2 średnie ogórki konserwowe,
    2 plastry szynki gotowanej,
    2 jajka na twardo,
    3 łyżki majonezu,
    1 łyżka musztardy,
    1 niewielka cebulka,
    2 łyżeczki octu winnego, białego,
       sol, pieprz do smaku,


Ziemniaki i jajka obieram i kroję w grubszą  kostkę, natomiast cebulkę i korniszony w drobniejszą, szynkę w paseczki... Całość skrapiam octem winnym... Dodaję przyprawy, majonez i niezbyt ostrą musztardę... Wszystko mieszam... Sprawdzam smak i ewentualnie jeszcze doprawiam... Sałatkę odstawiam do lodówki na 3 - 4 godziny... Podana z parówką, idealnie pasuje jako danie obiadowe...


środa, 17 sierpnia 2016

Śledzie marynowane z czerwoną cebulą


Muszę się przyznać, że oboje z Erykiem jesteśmy wielbicielami śledzi i jemy je na śniadanie w co drugą  sobotę i niedzielę... Są bajecznie pyszne i proste w przygotowaniu...

Składniki:)

 1/2 kg śledzi a la matias,
    2 czerwone cebule,
    3 łyżki cukru,
    2 łyżeczki cukru,
    1 szklanka wody,
   3/4 szklanki octu malinowego,
   1/3 szklanki oleju,
         sól, pieprz,
      2 liście laurowe,
      5 ziaren angielskiego ziela,
   

Śledzie moczę przez 6 godzin i 3 - krotnie wymieniam wodę... W garnuszku gotuję wodę z octem, cukrem i przyprawami... Śledzie układam w słoiku i zalewam ostudzonym wywarem... Przez dwa dni pozostają w lodówce... Śledzie wyciągam z zalewy octowej i układam w salaterce zalewam olejem... Cebulę czerwoną kroję w bardzo cieniutkie piórka, dodaję 2 łyżeczki cukru i po chwili wygniatam ręką tak długo aby  puściła sok... Śledzie posypuję odciśnięta cebulą, dodaję ogórka kiszonego pokrojonego w kostkę...


poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Żurek z pieczarkami, wieprzowiną i kiełbasą


Uwielbiamy żurek na zakwasie.... Tak się przyjęło, że podaję go na obiad w sobotę...i drugą część we wtorek.  Każdy region naszego kraju ma swój przepis na żurek... Serwowany jest z ziemniakami gotowanymi osobno... Żurek gotuję z różnymi dodatkami i zawsze jest pyszny... Tym razem też jest smaczny i bardzo pożywny...

Składniki:)
250 ml zakwasu,
 30 dkg łopatki,
   2 śląskie kiełbaski,
 30 dkg pieczarek,
   1 cebula,
   3 ząbki czosnku,
   1 marchewka,
   1 mała pietruszka,
      zielony koperek,
      sól, pieprz i cukier do smaku,



Do garnka wlewam około 2 litery wody... Dodaję umytą drobno pokrojoną łopatkę, cebulę i czosnek, obraną całą pietruszkę i marchew... Gotuję około 30 minut... Obieram pieczarki i pokrojone w plasterki dokładam do wywaru... Po 10 minutach wkładam pokrojoną w pół plasterki kiełbasę... Doprawiam sola i pieprzem... Po kilku minutach wlewam część  zakwasu... Sprawdzam, jeżeli zupa  jest mało kwaśna dolewam więcej zakwasu... Nie lubimy zbyt kwaśnego żuru... Zawsze do żuru dodaję szczyptę cukru i w miarę potrzeby doprawiam solą morską i po ugotowaniu posypuje zielonym koperkiem... W między czasie, w osobnym garnku  gotują się ziemniaki, które po ugotowaniu podaję z żurkiem...


piątek, 12 sierpnia 2016

Leczo z cukinią, papryką, kiełbasą i wieprzowiną


Leczo, węg.lecsó  jest węgierską potrawą  znaną także na Słowacji, Ukrainie, Austrii, Izraelu i oczywiście w Polsce... Leczo sporządzane jest z różnymi dodatkami... To danie można nazwać misz-masz... Przepis na leczo powinien zawsze zawierać: paprykę, cebulę, pomidory oraz wędlinę...    



Składniki:)
 30 dkg łopatki wieprzowej,
   2 cebule,
   2 śląskie kiełbaski,
   1 cukinia około 0,5 kg
   2 papryki czerwone,
   5 dużych pomidorów,
   4 łyżki oliwy,
      papryka słodka, ostra,
      sól, pieprz,


Umytą łopatkę kroję na 2 plastry... Osuszam w ręcznik papierowy...  Wrzucam na rozgrzany w garnku, olej... Smażę 5 minut na niezbyt ostrym ogniu... W tym czasie obieram cebulę i kroję w piórka i dodaję do mięsa... Pomidory sparzam we wrzątku  i obieram ze skórki, kroję w kostkę i dokładam do mięsa i cebuli... Duszę około 15 minut... Mieszam aby nie przypaliło się... Dodaję pokrojoną w plasterki kiełbasę i w kostkę paprykę i cukinię... Wlewam 0,5 l wody i całość gotuję z 15 minut... Doprawiam solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką... Po około 40 minutach leczo jest gotowe i  powinno mieć gęstą i miękką konsystencję... Podaję z bułką lub chlebem...


czwartek, 11 sierpnia 2016

Filet z kurczaka z imbirem i czosnkiem


U mnie dosyć często na obiad jest filet z kurczaka bo to nasze ulubione mięso... Tym razem był z imbirem, czosnkiem i obtoczony w panierce... I powiem bardzo szczerze: "kiedy człowiek jest głodny, prawie wszystko mu smakuje, lecz kiedy jest syty, nawet miód przyprawia go o mdłości".   


Składniki:)

2 filety z kurczaka,
1 jajko,
5 ząbków czosnku,
2 cm kawałeczek imbiru,
   tarta bułka, sól, olej,


Umyte filety z kurczaka nacieram utartym imbirem i rozgniecionym czosnkiem...  Pozostawiam na 10 -15 minut, solę i maczam ze wszystkich stron w rozkłóconym jajku i obtaczam w  tartej bułce... Na patelni rozgrzewam olej i smażę filety na rumiany kolor... W między czasie gotuję fasolkę szparagową i obraną kalarepkę... Do smażącego się fileta dołożyłam 2 ugotowane ziemniaki, które zostały mi z poprzedniego obiadu... Miałam też trochę ugotowanego makaronu świderki... Odgrzałam go na 1 łyżce oleju... Wymieszałam, dodając trochę marynowanego czosnku, ćwiartkę czerwonej cebuli pokrojonej w piórka, 2 kawałeczki suszonych pomidorów, pokrojony szczypior z cebulki... Na talerzu położyłam również połówkę pomidora aby ożywić to danie... 




poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Pulpeciki w sosie pomidorowym


Pulpeciki w sosie pomidorowym to świetny pomysł na szybki obiad... Są pikantne, aromatyczne i bardzo smaczne... Idealne z ryżem... Oczywiście można podać z makaronem, ziemniakami albo ze świeżą bułką...

Składniki:)

0,5 kg łopatki lub od szynki,
   1 malutka bułeczka,
   2 cebulki,
   2 ząbki czosnku,
   1 jajo,
   1 puszka pomidorów Pelati,
   1 marchewka,
   1 łyżka mąki ziemniaczanej,
   2 łyżki maki krupczatki,
   1 łyżeczka cukru, lub miodu,
      sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie,
      kawałeczek papryczki chili,
      kilka listków bazylii, gałązki zielonej pietruszki,
      olej do smażenia,


Kupując kawałek mięsa  w masarni, proszę o zmielenie... 
1 małą cebulkę drobno pokrojoną, przez chwilę podsmażam na łyżce oleju, dosłownie po minucie dodaję pokrojony czosnek... Mieszam i odstawiam do wystudzenia... Bułeczkę na moment moczę w wodzie... Do salaterki wkładam mięso, dodaje zeszkloną cebulkę i czosnek, odciśniętą bułkę, 1 jajko, pokrojoną pietruszkę i koperek... Solę i pieprzę wg uznania... Masę wyrabiam łyżką... Na talerzu mieszam: 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i krupczatkę... Formuję okrągłe kulki i obtaczam w mące... Do rondla wlewam 3 łyżki oleju, podgrzewam i smażę  pulpeciki na złoty kolor... 
Przygotowuję sos pomidorowy...
Do garnka wlewam 1 łyżkę oleju, wkładam pokrojoną, drugą cebulkę i marchew startą  na tarle o dużych oczkach... Mieszam aby się nie przypaliło... Po chwili dodaję pomidory Pelati, paprykę słodką, chili, zioła, cukier albo miód... Solę bardzo ostrożnie... Gotuję około 10 minut... W międzyczasie gotuję 1 woreczek ryżu... Kiedy sos jest już ugotowany, dodaję bazylię i miksuję blenderem... W przypadku gdy sos jest gęsty, dodaję 1/3 szklanki wody... Zagotowuję... Sos jeszcze zgęstnieje po włożeniu  usmażonych pulpecików ponieważ były obtaczane w mące... Całość gotuję przez 5 minut... Sprawdzam czy jest dobrze doprawione... Jeżeli danie jest gotowe, na talerz  wlewam sos, wykładam pulpeciki i ryż... Naprawdę, obiad jest przepyszny...


sobota, 6 sierpnia 2016

Torcik z serka śmietankowego i łososia


W czasie naszych wojaży w jednym z niemieckich hoteli mieliśmy szeroką ofertę przysmaków śniadaniowych, był m.in. torcik  z sera i łososia... Bardzo mi smakował... Pierwszą, niewielką porcję zjadłam z ogromnym apetytem... Przy drugiej zastanawiałam się nad składem by w domu zrobić coś podobnego... Od tamtej pory to danie robię zawsze na domowe imprezy...

Składniki:)

  5 pudełek serka typu: ( Almette, PicxFrisch Kräuter (Lidl) lub Philadelphia)
20 dkg wędzonego łososia norweskiego w plastrach,
  4 ząbki czosnku,
     koperek, sól i pieprz do smaku,
     niewielka salaterka i folia spożywcza,


Niezbyt dużą salaterkę ponad brzegi wykładam folią spożywczą... Na dnie układam gałązki koperku i plaster łososia pokrojonego w paseczki... Sprawdzam czy serki nie mają na wierzchu serwatki, jeżeli jest, to ją odlewam... Serki wykładam do miseczki doprawiam wg uznania solą i pieprzem... Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę...  Łososia kroję w bardzo drobne paseczki i dodaję do serka... Bardzo dokładnie ale delikatnie mieszam całą masę... Następnie przekładam do salaterki i na górze równiutko rozsmarowuję... Masę serową przykrywam wystająca folią spożywczą... Torcik serowy wkładam na kilka godzin do lodówki... Schłodzony doskonale smakuje. Można podawać go z bagietka, ogórkiem kiszonym lub konserwowym, sałatą, pomidorami, rzodkiewką... Wg mnie taki torcik  jest bardzo pyszny...