czwartek, 15 grudnia 2016

Surówka z kapusty kiszonej z jabłkami


Surówka z kiszonej kapusty jest świetnym dodatkiem do potraw... Jesienią i zimą wzmacnia nasz organizm i z tego powodu, często gości na moim stole... Jest bardzo bogata w witaminę C i chroni nas przed chorobami, szczególnie przed przeziębieniem... Jej zalety dostrzegł już w IV w p.n.e. Hipokrates... Sławę przyniosła jej pierwsza wyprawa morska sławnego podróżnika Jamesa Cooka... To własnie kapusta kiszona uchroniła jego załogę przed szkorbutem, który w tamtych czasach dziesiątkował marynarzy...


Składniki:)

1/2 kg kapusty kiszonej,
      u mnie jest to pół słoika,
   2 marchewki,
   2 słodkie jabłka,
   1 cebula,
   2 łyżki oleju,
   2 łyżeczki cukru,
      pieprz mielony,
      zielona pietruszka lub koperek,


Kapustę odciskam ze soku (kwaśnicy), który zostaje przez nas wypity... Następnie siekam ją dosyć drobno... Obrane jabłko i marchewkę ścieram na tarle o dużych oczkach... Cebulkę kroję w drobną kostkę... Kapusty nigdy nie solę ponieważ sól jest już dodawana kiszenia... Doprawiam cukrem i pieprzem... Polewam olejem i dokładnie mieszam... Posypuję zieleniną... Podaję z ziemniakami z wody i smażoną rybą... Ja jem filet z dorsza bałtyckiego a Eryk pstrąga...




niedziela, 11 grudnia 2016

Roladki schabowe z mięsem mielonym


W  moim  domu  rodzinnym  w  co  którąś   niedzielę były  na  obiad  roladki ze schabu z mięsem mielonym... Bardzo lubiliśmy to danie. Było takie świąteczne i niezwykle smaczne... Takie mięsko nawet na drugi dzień odgrzane w mikrofali świetnie smakuje...
 Składniki:)

  4  kotlety schabowe bez kości,
20 dkg mięsa mielonego,
  2 jajo,
  1 łyżka zielonej pietruszki,
  1 cebulka,
  2 ząbki czosnku,
  3 łyżki mąki pszennej,
  4 łyżki oleju,
     sól, pieprz,
   

Mięso mielone doprawiam delikatnie solą i pieprzem, dodaję pokrojoną cebulkę, czosnek, zieloną pietruszkę i wbijam całe jajo... Mięso wyrabiam na jednolitą masę... Dzielę je na cztery części...Umyty, osuszony schab lekko rozbijam... Na jednym boku układam 1/4 część mięsa mielonego... Zwijam ściśle w roladkę... Tak robię z pozostałymi trzema plastrami schabu... Można je owinąć nitką albo spiąć szpilką... Ja tego nie robię i roladki nie rozwalają się...


Rozbijam na talerzu 1 jajo i dokładnie je roztrzepuję... Każdą roladkę obtaczam w rozkłóconym jaju a następnie w mące... Na patelni rozgrzewam olej i na gorącym układam roladki częścią zakładki do dołu... Gdy jest przyrumieniona odwracam na drugą stronę... Po kilku minutach odwracam kolejny raz zakładką do dołu... Podlewam je odrobiną wody i duszę kilka minut pod przykryciem... Tym razem podałam z surówką z kiszonej kapusty
i z ryżem...