poniedziałek, 6 marca 2017

Galaretka z kurczaka


Galaretka drobiowa z warzywami jest lekkostrawna, delikatna
i  smaczna... Robię ją dosyć często ponieważ jest idealną przystawką... Taka galaretka jest źródłem białka a dzięki żelatynie dostarcza organizmowi kolagen, który jest bardzo ważny dla prawidłowego działania stawów...


Składniki:)

2 całe udka z kurczaka,
1 marchew,
1 pietruszka,
   kawałek pora,
   pół szklanki  zielonego groszku
1 liść laurowy,
4 ziarenka pieprzu i angielskiego ziela,
2 łyżki  żelatyny,
   sól, pieprz,


Udka z kurczaka umyte i oczyszczone z tłuszczu zalewam 2 litrami zimnej wody... Gotuję bez przykrycia i  na wolnym ogniu... Dodaję umyte warzywa (seler, pietruszka, por, marchewka)... Pod koniec gotowania wywar doprawiam solą i pieprzem... Gdy udka są miękkie wyjmuję z wywaru... Wywar przecedzam przez gęste sitko
i rozpuszczam w nim żelatynę... Ostudzone, pokrojone  mięso przekładam do miseczek, dodaję marchewkę pokrojoną w kostkę oraz ugotowany groszek zielony... Zalewam rozpuszczoną żelatyną i odstawiam do stężenia... Miseczki z galaretką umieszczam
w lodowce... Gotową galaretkę podaję z plasterkami cytryny...


3 komentarze:

  1. Uwielbiam galaretkę z kurczaka. Jest delikatna i pyszna.
    Muszę ją zrobić w najbliższym czasie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Um aperitico nutritivo, ótima apresentação e delicioso. Ótima ideia, Lucja.

    OdpowiedzUsuń