środa, 15 marca 2017

Tatar ze śledzia


Śledzie należą do naszych ulubionych przysmaków...  Przynajmniej raz w tygodniu goszczą na naszym stole... Można je przyrządzać na tysiące sposobów i dlatego nie ma prawa aby się znudziły... W ostatnich miesiącach zasmakował nam tatar ze śledzia... Jego też można przyrządzać na wiele sposobów... A oto pierwszy przepis...


Składniki:)
4 płaty śledziowe,
3 ogórki konserwowe,
1 cytryna,
2 jaja ugotowane na twardo,
1 cebula,
6 pieczarek marynowanych,
2 łyżeczki dobrej musztardy,
1 łyżeczka miodu,
2 łyżki oliwy E.V.
   pieprz,


Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie przez pół godziny... Dokładnie osuszam w ręcznik papierowy i kroję w drobną kostkę... Wyciskam sok z pół cytryny i dokładnie mieszam... Miseczkę z pokrojonymi śledziami umieszczam w lodówce... W tym czasie kroję  w drobną kostkę: jaja, cebulę, ogórki i pieczarki... Na spodeczku mieszam oliwę, miód oraz musztardę na jednolity sos, który dodaję do schłodzonych śledzi... Część tatara ułożyłam w metalowej foremce do potraw a resztę w słoiku... Na spód włożyłam śledzia, potem cebulkę, pokrojone pieczarki, ogórka konserwowego i na końcu jajka... Każdą warstwę doprawiłam na wierzchu pieprzem... Tatara jedliśmy z domowym chlebem... Pychotka...


3 komentarze:

  1. Eu adoro arenque, Lucja!
    Mas aqui no Brasil só encontro defumado. Tenho uma receita no meu blog. Faço na salada, com cebola, azeite, salsa e comemos com pão. Delicioso.
    O teu tatar tem uma ótima apresentação.

    OdpowiedzUsuń
  2. Śledzie to również nasza ulubiona potrawa. Robię je na różne sposoby. Kilka od Ciebie, ale tatara jeszcze nie robiłam. W czwartki u nas jest dostawa świeżych śledzi więc tatar będzie na pewno. Dziękuję. Pozdrawiam:):):):)

    OdpowiedzUsuń