środa, 1 marca 2017

Zupa z białej fasolki


Mamy jeszcze chłodne dni więc na taki czas będzie doskonała   gęsta, pełna smaku zupa z drobnej białej fasolki... W jesienno-zimowe dni robię ją dosyć często... Podstawą jest biała fasolka lecz różne dodatki...

Składniki:)

   50 dkg białej, drobnej fasolki,
     1 pietruszka,
     1 cebula,
     2 marchewki,
     3 ząbki czosnku,
        kawałek selera,
     4 ziarnka angielskiego ziela,
     1 listek laurowy,
     2 łyżeczki majeranku,
     5 łyżki oleju,
     1 łyżka mąki pszennej,
        sól, pieprz, zielenina,


Dzień wcześniej (wieczorem) myję fasolkę i ze sporym zapasem zalewam zimną wodą  ponieważ fasolka podwoi swoją objętość... Do wody dostały się substancje wzdymające więc na drugi dzień, wylewam wodę w której moczyła się fasolka i zalewam świeżą, około 2 litry... Do gotującej fasolki dodaję liść laurowy i angielskie ziele oraz 1 łyżeczkę soli... Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oleju i dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek pokrojony w talarki, startą pietruszkę, seler (tarło duże oczka)oraz pokrojoną w kostkę marchewkę i wszystko 10 minut  przesmażam... Następnie dodaję do gotującej się fasolki... Aby fasolka była miękka  zupa powinna gotować się co najmniej przez 1 godzinę... Gdy fasolka jest ugotowana robię zasmażkę z 2 łyżek oleju i 1 łyżki mąki... Zasmażkę cały czas mieszam aby się nie przypaliła... Gdy jest gotowa rozprowadzam ją zimną wodą i wlewam do zupy, mieszam... Doprawiam solą i pieprzem, dodaję majeranek i gotuję dosłownie minutę... Dodaję zieleninę i zupa jest gotowa... Jak zwykle połowę zupy zamrażam i czeka w zapasie na jakiś obiad...


2 komentarze:

  1. A manjerona dá um sabor especial para as sopas. Eu gosto.
    Mais um prato apetitoso e saudável.
    Beijo Lucja.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fasolówka? To jest cudowna zupa.
    Najczęściej robię ja z kolorowej fasoli.
    Dzięki za podpowiedzenie.

    OdpowiedzUsuń