poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Żurek z białą kiełbasą



W wielu domach żurek z białą kiełbasą jest jednym z  głównych dań w czasie świat wielkanocnych... Chociaż bardzo lubimy tę przyjemną, kwaskowatą zupę, to nigdy nie gości na naszym stole w czasie świąt... Żurek zawsze gotuję na warzywach i jakimś mięsie... Tym razem był to filet z drobiu...

Składniki:)
   2 białe kiełbasy,
0,5 ZAKWAS,
   1 nieduży filet z drobiu,
   1 cebula,
   3 ząbki czosnku,
   1 marchew,
      kawałek selera,
   2 litry wody,
   3 ziemniaki,
      sól, pieprz,

* Żurek z pieczarkami, wieprzowiną i kiełbasą




Do garnka wlewam wodę... Na gotującą się wodę wkładam umyte warzywa, pokrojony czosnek oraz filet z kurczaka... Wszystko gotuję na wolnym ogniu około pół godziny...  Po tym czasie wkładam białą kiełbasę... i gotuję około 15 minut...  Wlewam zakwas, dodaję sól, pieprz i jeszcze chwilkę gotuję... Kiełbasę obieram ze skórki, kroję w plasterki i dodaję do ugotowanego żurku... W tym czasie obieram ziemniaki i pokrojone w ćwiartki gotuję do miękkości... Ziemniaki wykładam na talerz i zalewam żurkiem...



3 komentarze:

  1. U mnie taki żurek jest zawsze na śniadanie wielkanocne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uma sopa com um aspecto muito delicado e convidativo.
    Lucja muitos beijos e que sua páscoa seja abençoada e tranquila.

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie wygląda! Wesołych Świat!

    OdpowiedzUsuń