poniedziałek, 1 maja 2017

Filet z kurczaka w panierce serowej



Filety z kurczaka w panierce serowej to trochę inny pomysł na danie obiadowe... Mięsko jest soczyste, delikatne i ma ciekawy smak... Wg mnie taki obiad obiad robi się bardzo szybko, jest smaczny i nie zawiera żadnych kupnych półproduktów...

Składniki:)

     2  filety z kurczaka,
  0,5  szklanki utartego sera Grana Padano albo Parmezanu,
     3  ząbki czosnku przepuszczone przez praskę,
     2  jaja,
         ketchup,
         bułka tarta,
         sól, pieprz,
         olej do smażenia,


Umyte filety  pokroiłam wzdłuż, na trzy części... Każdy filecik troszeczkę rozbiłam... Posmarowałam czosnkiem, posoliłam, doprawiłam pieprzem i posmarowałam ketchupem... Kawałeczki mięsa posypałam startym serem ze wszystkich stron i mocno ser dociskałam... Jaja dokładnie roztrzepałam i w nich maczałam mięso a następnie obtaczałam w bułce tartej... Smażyłam na rozgrzanym oleju... Po usmażeniu fileciki ułożyłam na ręczniku papierowym aby odsączyć olej... Podałam je z ryżem, kalafiorem, brokułem i pomidorem... Do tego dania podałam po kieliszku białego, delikatnego wina...


7 komentarzy:

  1. Wygląda znakomicie. Takiej wersji nie znałam. Lusiu ja tak często robię potrawy, które pokazujesz i bardzo przypadają nam do gustu. Dziękuję:):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam ... mniam ... co tu pisać ... lubię takie potrawy i takie kolorki na talerzu ... nic innego tylko SMACZNEGO.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lusiu, dopiero dzisiaj zauważyłam, że masz ten pyszny blog! Super potrawa, aż zgłodniałam :) Teraz już będę tu częstym gościem :)

    Serdeczności

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez dopiero dzisiaj zauważyłam :) i bardzo mi się podoba😊

      Usuń
    2. To czyli, że nie tylko ja :)
      Chyba Lusia gdzieś tam miała go "ukrytego" :)

      Usuń
  4. Ta panierka zapowiada się pysznie i ciekawie ❤ Piękny blog, lubię tak artystycznie przedstawione zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uma apresentação impecável. Uma mesa bem arrumada que convida a degustar um prato delicioso e feito de maneira caprichada.
    Parabéns Lucja, excelente!

    OdpowiedzUsuń