wtorek, 20 lutego 2018

Tagliatelle z cukinią i brukselką


Wielokrotnie pisałam, że oboje uwielbiamy makarony... W każdej postaci... Są najczęściej bardzo szybkie w wykonaniu... Gdy jesteśmy we Włoszech to pastę jemy każdego dnia i nie wyobrażamy sobie, że mogłoby być inaczej... Mamy swoje ulubione firmy... Nie będę podawać ich nazwy...  Często  robię  też tagliatelle... Te szerokie, długie  wstążki są przepyszne...

Składniki:)
250 dkg makaronu tagliatelle,
    1 filet z kurczaka,
    1 cukinia,
    1 papryka czerwona,
   30 dkg brukselki,
     1 cebula,
     5 ząbków czosnków,
     3 łyżki oleju,
        kawałek papryczki chili,
        sól, pieprz,

Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojoną w piórka cebulę i czosnek... Dodaję cukinię pokrojoną w szerokie wstążki... Podsmażam dosłownie minutę... Wykłam na talerzyk... Filet z kurczaka kroję w kostkę i  obsmażam razem z pozostałą  cebulą i czosnkiem... Trwa to najwyżej 8 minut... 

W tym czasie  w  garnuszku gotuję osoloną wodę,  wrzucam umyte brukselki i gotuję bez przykrycia 6 -8 minut...  Brukselki odcedzam i przelewam zimną wodą aby miały soczysty zielony kolor... Brukselkę dodaję do cukinii... 

Do usmażonego filetu wrzucam pokrojoną chili i paprykę... Bardzo krótko najwyżej 3, 4 minuty duszę z filetem, cebulą... Tak by papryka była chrupiąca... Doprawiam solą i pieprzem... 

W międzyczasie makaron wrzuciłam na gotującą i osoloną wodę... Gotuję aż będzie al dente...  Tagliatelle odcedzam i kładę na talerze... Na makaronie wykładam filet z papryką, brukselki oraz cukinię... Danie gotowe... Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bom aspecto. Parece ser delicioso. Feliz semana.

    OdpowiedzUsuń
  2. W prawdzie za makaronem nie przepadam, ale danie wygląda smakowicie :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń