poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Surówka z białej kapusty


Przypuszczam, że surówka z białej kapusty gości na obiad niemal w każdym domu... Bardzo ją lubimy i jest świetnym dodatkiem obiadowym... Jest pyszna, soczysta, chrupiąca, zdrowa i kolorowa...
Składniki:
0, 5 kg białej kapusty,
    1 marchewka,
    1 mała cebulka,
    1 łyżeczka cukru,
    2 łyżeczki octu winnego,
    2 łyżki majonezu,
      sól, pieprz,
      szczypiorek, 

Kapustę drobno szatkuję... Marchew ścieram na tarce o dużych oczkach...  Cebulkę kroję w drobną kostkę... Wszystkie składniki mam w misce...  Solę, dodaję cukier i ocet winny... Wszystko wygniatam i odstawiam na maksimum 1 godzinę... Po tym czasie  surówkę wygniatam i przekładam do salaterki dodaję majonez i pokrojony szczypiorek... W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem... Surówkę podałam z duszonym filetem z kurczaka, brokułem i makaronem tagliatelle...


2 komentarze:

  1. Love the platter.. it is delicious!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dear friend, thank you for talking to me in my language. You are elegant and kind.
    I also find your dishes wonderful. This cabbage salad is very easy to make and has many flavors. Great for spring.
    I imagine the flowers that your photographic camera must be picking up. I like to see the beauties that your eyes share with us, here in the blogosphere.
    I wish you and your family a great week and many Brazilian kisses and hugs.

    OdpowiedzUsuń