wtorek, 22 maja 2018

Sałata zielona z szynką parmeńską


Rewelacyjna, bardzo prosta, pyszna, lekka sałatka na kolację lub do dania obiadowego... Teraz kiedy w ogrodzie jest całe mnóstwo zielone sałaty przyrządzamy ją dosyć często... Można ją zrobić z różnymi dodatkami i oczywiście z różnych sałat... Tym razem zrobiłam z sałatą masłową, która o tej porze roku jest bardzo delikatna, wg mnie przepyszna...
Składniki:)
  1 sałata masłowa,
  5 plastrów szynki parmeńskiej,
10 oliwek zielonych pokrojonych na połówki,
  5 pomidorów suszonych pokrojonych w wąskie paseczki,
  2 pomidory,
  5 rzodkiewek,
  3 plastry sera mozzarella,
  3 ogórki konserwowe pokrojone w słupki,
  1 cebula pokrojona w piórka,
     koperek,
     pieprz,

Sos dressing:)
 4 łyżki oliwy E.V.
 2 łyżeczki musztardy,
 3 ząbki czosnku zgniecionego przez praskę,
 2 łyżeczki miodu,
 1 łyżeczka octu winnego,
    sól,  

Sałatę masłową myję i odwirowuję w wirówce do sałat...  Rwę  na mniejsze kawałki i wrzucam do salaterki i dodaję pozostałe składniki: rzodkiewki pokrojone w plasterki, pomidory w ćwiartki, oliwki,  ogórki konserwowe, cebulę, pomidory suszone, ser w paski, i plasterki szynki pokrojone na 3 części i zwinięte w rulonik... Sałatkę polewam  dressingiem... Doprawiam pieprzem...

Sos:)
Wszystkie składniki daję do słoiczka,  zakręcam i energicznie potrząsam aż do uzyskania emulsji...


4 komentarze:

  1. Moje suwalskie dzieci nie jedzą mięsa wieprzowego.Spróbuje bez szynki, bo salatka wyglada pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiłaś mi smaka na taką sałatkę. Bardzo lubię tą szynkę, więc zapisuję sobie przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosto i smacznie, takie lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny przepis Lusiu, nie mam tej szynki spróbuję ze zwykłą ale to pewnie nie będzie to

    OdpowiedzUsuń