wtorek, 17 lipca 2018

Suszone pomidory


Suszone pomidory są pyszne, mają wyjątkowy smak i co najważniejsze posiadają zwiększoną zawartość likopenu (przeciwutleniacz, który zmniejsza ryzyko zawałów, i rozwoju nowotworów), obniżają ciśnienie krwi... Co roku suszę spore ilości pomidorów...  Przechowuję je w szklanym słoju i  przyrządzam na bieżąco... 
Składniki:)
25 dkg suszonych pomidorów,
  1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki,
  1 łyżka octu winnego lub jabłkowego,
     oliwa,,
     zioła: 3 gałązki tymianku, 3 listki bazylii, kilka listków oregano,


W garnku gotuję 1 litr wody, dodaję łyżkę octu... Na gotującą wodę wrzucam suszone pomidory aby pozbyć je ze soli... Gotuję przez 1 minutę... Odcedzam na sicie a później rozkładam na papierowym ręczniku aby pozbyć z nich wodę... Na dno słoiczka daję plasterki czosnku i zioła, latem świeże zimą suszone... Zawsze należy pamiętać o jednej zasadzie lepiej dać ziół mniej niż przesadzić z ich ilością... Pomidory w słoiczku układam luźno i zalewam oliwą E.V.... Tak przyrządzonych pomidorów nigdy nie przechowuję  w lodówce ale jest jeden warunek, muszą być całkowicie zalane oliwą...


3 komentarze:

  1. Łucjo, jestem ciekawa jak suszysz pomidory...? Może w suszarce do grzybów...?
    Pozdrawam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. We especially like dried tomatoes, especially to make spaghetti with arugula or use as a pizza filling.
    The photos show well-conditioned and appetizing tomatoes.
    Lucja, thank you so much for being here on my birthday. I wish you and family happiness and health.

    OdpowiedzUsuń
  3. Łucjo to musi być pyszne, a jak suszysz pomidorki?

    OdpowiedzUsuń