sobota, 15 września 2018

Kalafior panierowany


Preferuję klasyczne, domowe, proste jedzenie... Takie super proste gotowanie sprawia, że szybko możemy zjeść pyszny  obiad... Przypuszczam, że kalafior panierowany jest wszystkim znany... Lubimy go jeść samego, z ziemniakami... U nas jest dodatkiem do dorsza atlantyckiego lub do mięsa... Należy jeść kalafiory ponieważ są bogate w antyoksydanty, zawierają beta-karoten, witaminy A i B, mają  silne  właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne... Jednym słowem są bardzo zdrowe...
Składniki)
kalafior, ilość wg uznania,
jajko,
bułka tarta,
olej, 
sól, szczypta cukru,


Kalafior umyty dzielę na różyczki i gotuję w  wodzie osolonej, z dodatkiem pół łyżeczki cukru  przez 7 - 8 minut... Ostudzony panieruję, najpierw w roztrzepanym jajku później w bułce tartej... Smażę z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanym oleju... Podałam go ze smażonym  filetem z dorsza atlantyckiego...


3 komentarze:

  1. Wyglądają kusząco. Kochamy kalafiory i przyrządzam je na różne sposoby między innymi panierowane. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie robiłam kalafiora w ten sposób, musi być pyszny, na pewno spróbuję :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały jest taki kalafior Jutro zrobię bo akurat mam w domu.Swietna potrawa I wtedy jak bedę jadła wspomnę o Tobie Wracaj do zdrowia Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń