Leczo to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych... Jest proste w wykonaniu, smaczne i z dużą ilością warzyw... Można go przyrządzać przez cały rok jednak najlepiej smakuje latem kiedy warzywa są najsmaczniejsze, szczególnie gdy są uprawiane bez ulepszaczy, wspomagaczy czyli bez chemii... Przepisów na leczo jest wiele... W tym roku mamy ogromne ilości fasolki szparagowej i gości codziennie na naszym stole, więc ona jest właśnie jednym ze składników dzisiejszego leczo...
Składniki:)5 pomidorów,
2 małe cukinie,
1 czerwona papryka,
1 żółta papryka,
3 ząbki czosnku,
2 cebule,
2 śląskie kiełbasy,
3 garście żółtej fasolki szparagowej,
2 łyżki oleju,
3 łyżki posiekanej zieleniny (bazylia, pietruszka, lubczyk, koperek)
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
kawałeczek (1 cm) papryczki chili,
sól, pieprz,
Umytą, pokrojoną fasolkę szparagową gotuję w naczyniu (około 10 minut) al dente... Spażam pomidory i obieram ze skórki i kroję na kawałki... Do garnka w którym rozgrzewam olej dodaję czosnek i cebulę pokrojoną wpół plastry... Smażę do zeszklenia... Dodaję pomidory oraz pokrojoną kiełbasę i duszę około 10 minut... W tym czasie kroję papryki, cukinię... Do garnka w którym dusi się kiełbasa z pomidorami, dodaję papryczkę chili, paprykę w proszku i odcedzoną fasolkę szparagową... Wszystko dusi się około 15 minut... Doprawiam solą i pieprzem... Gdy danie jest gotowe dodaję zieleninę...
* Leczo z cukinią i wieprzowiną *
Looks interesting. That's what I have to try!
OdpowiedzUsuńLeczo wygląda smakowicie, Łucjo- Mario, czy to twój drogi blog o kuchni?
OdpowiedzUsuńSmaczne leczo, inne niż wszystkie;)
OdpowiedzUsuńSerdeczności zostawiam kochana:)