sobota, 27 lutego 2021

Ryba po grecku

 


Ryba po grecku dla wielu jest wigilijną  potrawą... W naszym domu nie ma tradycji jej przyrządzania...  Natomiast dosyć często przygotowuję ją w ciągu roku bo to doskonała przekąska na zimno lub ciepło... Jest świetna na różne okazje a czasem nam służy jako obiad...

Składniki:)
  50 dkg dorsza atlantyckiego, mintaja lub innej ryby
    2 jajko,
    1 pietruszka,
    2 marchewki,
    2 cebule,
    4 ząbki czosnku,
       kawałek selera,
    1 mała papryczka chili,
    1 mała  czerwona papryka,
    1 łyżeczka słodkiej papryki,
       półlitrowy słoik domowego przecieru pomidorowego,
    1 łyżeczkę miodu,
       pół szklanki wody,
       2 liście laurowe, 5 ziaren angielskiego ziela, zioła prowansalskie,
       olej do smażenia,
       sol, pieprz,
       bułka tarta, 






Rybę kroję na około 5 cm  kawałki... Do rozkłóconych jajek wsypuję 2 łyżeczki ziół prowansalskich, mieszam i w tej zaprawie marynuję ryby przez kilka minut... Każdy kawałek ryby obtaczam w bułce tartej i smażę na rumiano na rozgrzanym oleju... Układam na papierowym ręczniku...
Cebulę i czosnek kroję w piórka, papryki w drobną kostkę, warzywa ścieram na tarce o dużych oczkach... Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oleju, wrzucam cebulę i czosnek, po chwili dodaję starte warzywa oraz sól, pieprz, słodką paprykę w proszku i  mieszam aby się nie przypaliło... Podlewam wodą i dodaję pokrojone papryki oraz liście laurowe i angielskie ziele i duszę 5 minut... Wlewam przecier pomidorowy, dodaję miód i w razie potrzeby doprawiam sos... W naczyniu na przemian układam warzywa i rybę, na wierzch wykładam warzywa... Rybę schładzam w lodówce przez kilka godzin...


5 komentarzy:

  1. Ciekawa jestem, jak rybka smakuje z miodem, to dla mnie nowość.:)
    U nas rybka w tej wersji często gości na stole i bardzo ją lubię.
    Pozdrawiam Cię cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię rybę po grecku ! Przypomniałaś mi że dawno jej nie jedliśmy !
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię rybę po grecku, a robię ją właściwie tylko na święta...

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię rybę po grecku, ale nigdy nie marynuję rybki i nie dodawałam nigdy papryki - teraz wypróbuję Twój pomysł

    OdpowiedzUsuń