tag:blogger.com,1999:blog-1768692870748187473.post7455717638759170449..comments2024-03-23T14:55:09.243+01:00Comments on W kuchni Łucji: Jajka w sosie tatarskimŁucja - Mariahttp://www.blogger.com/profile/10899430918622989504noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-1768692870748187473.post-71433130875198210532016-09-11T18:12:16.780+02:002016-09-11T18:12:16.780+02:00Widzę Lusiu ,że używasz tego samego majonezu.Ja te...Widzę Lusiu ,że używasz tego samego majonezu.Ja też najlepiej lubi tendekoracyjny z Winiar.On tak aksamitni otula warzywa.Trzyma sie i nie podcieka woda.aaaużywam tez kolendry i nasion i zielonej.Ostatnio jak marynowałam paprykę to tez jej dodałam i po kilku dniach otwarłam aby spróbować i bardzo sie to dobrze komponuje.Ja robie papryke tak bardziej na słodko z miodem i ta kolendra do tego pasuje..halina40013blogspot.comhttps://www.blogger.com/profile/10396573508818576049noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1768692870748187473.post-20473239826694631132016-09-07T09:21:06.442+02:002016-09-07T09:21:06.442+02:00Stary śląski przepis na jajka faszerowane pastą śl...Stary śląski przepis na jajka faszerowane pastą śledziową (hekele). Ten cymes Ślązacy przeęeli z kuchni żydowskiej ( na starym Śląsku antysemityzm nie miał racji bytu!).<br />Nie podaję gramatury ani ilości składników i zalecam zasadę quod libet.<br />Śledzie małosolne (matiasy) moczymy przynajmniej przez dwie godziny w zsiadłym mleku. Wyjęte z mleka czyścimy i kroimy w drobniutką kosteczkę. W takąż kosteczkę kroimy cebulę, ogórki kiszone, ewentualnie nać koperku.<br />Z ugotowanych na twardo jajek wyjmujemy żółtka, wkladamy do śledzi z dodatkami i ucieramy na gładką masę, dodając musztardę, pieprz, kolendrę (posiekaną nać lub owoce) i estragon; sól niekoniesznie.<br />Utartą masą nadziewamy białka z udotowanych jajek.<br />SmacznegoAndrzej - Art Klaterhttps://www.blogger.com/profile/04606772696577264791noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1768692870748187473.post-52952956078026947112016-09-04T15:27:10.867+02:002016-09-04T15:27:10.867+02:00Wygląda apetycznie. A ja zapomniałam, że takowy is...Wygląda apetycznie. A ja zapomniałam, że takowy istnieje. Zrobię, ale bez czosnku, bo dla mnie zakazany. Pozdrawiam:);):):)blogchwilahttps://www.blogger.com/profile/08631161336590110435noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1768692870748187473.post-768217883373254962016-09-04T14:38:10.542+02:002016-09-04T14:38:10.542+02:00Lusiu, przekonałaś mnie do sosu tatarskiego !! Z j...Lusiu, przekonałaś mnie do sosu tatarskiego !! Z jajeczkami wygląda bardzo apetycznie !!<br />PozdrawiamElahttps://www.blogger.com/profile/07233606648281104359noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1768692870748187473.post-81731697973383600632016-09-04T12:51:10.501+02:002016-09-04T12:51:10.501+02:00Muszę trochę zrewidować nasze śniadania, bo na ogó...Muszę trochę zrewidować nasze śniadania, bo na ogół są to płatki owsiane w różnych wersjach, a przecież może być tak pięknie.<br />Buziaki.:))Cela Dhttps://www.blogger.com/profile/14230685706616729004noreply@blogger.com