wtorek, 19 kwietnia 2016
Buraczki z chrzanem i jabłkiem
Uwielbiamy warzywa... Jemy ich dosyć dużo i często... Faworytem są buraczki... Robię ćwikła z chrzanem, zasmażane na ciepło, są buraki gotowane w plastrach, marynowane oraz z chrzanem i jabłkiem...
Składniki:)
1 kg buraków,
1 duże jabłko,
1 łyżka chrzanu,
cukier, sól i ocet winny do smaku,
Buraczki gotuję ze skórką... Gdy są miękkie, odcedzam, studzę a potem obieram ze skórki... Ścieram na tarce o dużych oczkach; buraczki i obrane jabłko.... Doprawiam octem, cukrem, solą do smaku... Wszystko dokładnie mieszam... Taką ilość buraczków z chrzanem i jabłkiem, wystarczy do dwóch obiadów...
piątek, 15 kwietnia 2016
Makaron Farfalle z cukinią
Lubimy makaron i dlatego dosyć często robimy go na obiad... Najważniejsze, że danie jest szybkie, pyszne i bardzo łatwe do przygotowania... Dzisiaj jest piątek... W takim dniu nigdy nie jemy mięsa więc na obiad był makaron Farfalle z cukinią...
Składniki:)
20 dkg makaronu,
1 cukinia,
pół papryczki Ramiro (słodka spiczasta),
kawałeczek papryczki chili,
pół cebuli,
2 ząbki czosnku,
1 łyżki oleju,
sól, pieprz,
4 suszone pomidory,
Nastawiam wodę na makaron... W oczekiwaniu na jej zagotowanie, kroję cebulę w piórka, czosnek w plasterki... Pomidory suszone kroję drobniutko... Dzisiaj z prędkości, całkowicie o nich zapomniałam... Kiedy gotuje się makaron, na patelnię wlewam oliwę, dodaję cebulę, czosnek... Mieszam by nie dopuścić do przypalenia... Po 1 minucie dodaję pokrojoną cukinię oraz obie papryki... Smażę bardzo krótko... Cukinia powinna być al dente... Makaron odcedzam i wsypuję na patelnię... Wszystko dokładnie mieszam i wykładam na talerze...
środa, 13 kwietnia 2016
Makaron Tagliatelle z filetem z kurczaka
Tagliatelle, to jeden z naszych ulubionych makaronów... Pasuje do wieprzowiny, wołowiny, mięsa z indyka i kurczaka... Makaron Tagliatelle z filetem z kurczaka, jest daniem, które szczególnie lubimy... Jest bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu... Trwa tyle czasu ile wynosi usmażenie filetu z kurczaka...
Składniki:)
200 g makaronu Tagliatelle,
2 filety z kurczaka,
1 duża cebula,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju,
1/2 papryki czerwonej,
1/2 papryki zielonej, można dodać ja nie miałam...
1/2 papryki żółtej,
sól, pieprz,
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojoną w piórka cebulę i czosnek... Filet z kurczaka kroję w kostkę i obsmażam razem z cebulą i czosnkiem... Trwa to najwyżej 8 minut... Po tym czasie wrzucam pokrojoną paprykę i bardzo krótko najwyżej 2, 3 minuty duszę z filetem, cebulą... Tak by papryka była chrupiąca... Doprawiam solą i pieprzem... W międzyczasie makaron wrzuciłam na gotującą i osoloną wodę... Gotuję aż będzie al dente... Tagliatelle odcedzam i kładę na talerze... Na makaronie wykładam filet z papryką... Danie gotowe... Smacznego!