piątek, 16 września 2016

Knedle ze śliwkami


Mamy sezon na śliwki... Korzystajmy z tego... Na targu owoce są dosyć tanie... Jeden kilogram kosztuje około 2 zł... Moje drzewo też ma sporo owoców... Sporo śliwek zamroziłam, zrobiłam powidła,  codziennie jemy owoce i przynajmniej raz w tygodniu robię knedle...


Składniki:)

700 g ziemniaki,
300 g mąki pszennej,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  25 śliwek węgierek,
     1 jajko,
        masło, sól, cukier, cynamon,


Gotuję obrane ziemniaki... Przepuszczam przez praskę... Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodaję mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko... Wyrabiam ciasto... Robię z niego gruby wałek i kroję go  na 2 cm kawałki, z których robię małe placuszki..  Umyte śliwki przekrawam na pół i wyciągam pestki... Do każdej śliwki wsypuję troszeczkę cukru, układam na placuszku i kleję kulki... W garnku gotuję wodę, solę... Na gotującą wodę, partiami wrzucam  knedle... Gotuję około 6 minut od wypłynięcia knedli... Masło roztapiam w rondelku... Na talerz wykładam knedle polewam masełkiem posypuję cukrem i cynamonem...


niedziela, 4 września 2016

Jajka w sosie tatarskim


Sos tatarski zrobiony w domu jest przepyszny... Świetnie pasuje do wędlin, mięs na zimno, kanapek, do śledzi i oczywiście do jajek... Robi się go bardzo szybko i co najważniejsze nie zawiera tych wszystkich "ulepszaczy".

Składniki:)

2 średnie ogórki konserwowe lub 6 maleńkich,
6 pieczarek marynowanych,
4 ząbki czosnku marynowanego,
2 ząbki czosnku,
1 maleńka cebulka,
4 łyżki majonezu,
1 łyżeczka musztardy z miodem,
1 łyżka kopru,
   do smaku: cukier, sól i pieprz,


Cebulkę, ogórki, czosnek, pieczarki kroję w drobną kostkę... Wkładam je do słoiczka... Dodaję majonez i przyprawy... Wszystkie składniki mieszam ze sobą i ewentualnie doprawiam solą i pieprzem... Gotowy sos schładzam w lodówce...


Sos tatarski tym razem podałam z jajkami ugotowanymi na twardo... To było bardzo smaczne śniadanie...