W moim domu często na obiad goszczą różnego rodzaju kasze... Z nich można przygotować szybki, smaczny i zdrowy posiłek... Tym razem posłużyłam się gotową mieszanką kasz... W 10 dkg torebce była: kasza pęczak, bulgur oraz soczewica zielona...
Składniki:)
10 dkg kasz (torebka),
10 suszonych pomidorów,
20 zielonych oliwek,
2 łyżki pokrojonych kaparów,
2 ogórki zielone,
1 pęczek rzodkiewek,
4 łyżki pokrojonego szczypiorku,
2 łyżki oleju z pomidorów suszonych,
pół czerwonej papryki,
kawałeczek papryczki chili,
pieprz do smaku,
W niewielkim garnku zagotowuję 1 szklankę wody... Rozrywam torebkę i wsypuję całą zawartość, dodaję 1 łyżkę oleju i gotuję na wolnym ogniu 15 minut, tak jak zaleca producent... W tym czasie obranego ogórka kroję w niezbyt dużą kostkę, rzodkiewki w plasterki, oliwki na połówki... Dodaję drobno pokrojony szczypiorek i kapary... Pomidory i paprykę kroję na małe kawałeczki... Garnek z kaszą studzę w zimnej wodzie... Do pokrojonych składników dodałam ostudzoną kaszę i 1 łyżkę oleju... Doprawiłam pieprzem i wszystko wymieszałam... Nie doprawiałam solą ponieważ jest w: oliwkach, pomidorach, kaparach i oleju z pomidorów...
Sałatkę podałam z: zieloną fasolką szparagową i pomidorami... Eryk miał duszone podudzie z indyka (zrobiłam wieczorem dzień wcześniej)... Ja nie jem indyka... Dla siebie zrobiłam panierowany filet z kurczaka...