Sałatka z białej kapusty na zimę to świetny dodatek do zimowych obiadów... Jej przygotowanie jest bardzo szybkie i najważniejsze, że jest pyszna...
Składniki:)3 kg kapusty po poszatkowaniu,
3 czerwone papryki,
4 marchewki,
2 cebule,
1 papryczka chili,
1 łyżka soli
2 łyżki cukru,
Zalewa
0,5 szklanki octu 10%
0,5 szklanki cukru,
1 szklanka wody,
1 łyżka soli
Marchew trę na tarce z dużymi oczkami, cebulę kroję w półplasterki, paprykę w cienkie paseczki... Poszatkowaną kapustę wkładam do większego garna przesypuję solą i cukrem i wygniatam aby puściła soki... Odstawiam na dwie godziny... Gotuję zalewę i zalewam kapustę... Całość mieszam... Po godzinie przekładam( uciskając) do słoiczków... Z tej porcji kapusty wyszło 12 słoiczków 250 ml... Pasteryzuję 15 minut... Olej dodaję dopiero jak przygotowuję sałatkę do obiadu...
Mam wrażenie, że wcześniejsze dodanie oleju sprawia, że on jełczeje... Mnie taka kapusta nie smakuje...