Surówka z selera jest szybka  i bardzo prosta w wykonaniu i idealna dla cierpiących na brak czasu... Seler w tym roku wyjątkowo obrodził, toteż jest często wykorzystywany w kuchni... Dobrze się składa, że oboje lubimy to bulwiaste warzywo... Surówka z selera od dawna gości w naszym domu... Jest używana do drugiego dania, jajek na twardo, wędlin... 
Składniki:)
 2 nieduże selery,
1 jabłko,
3 łyżki majonezu,
  sok z pół cytryny,
  pół łyżeczki cukru,
  sól, pieprz,
Seler i jabłko obieram i ścieram na tarce o małych oczkach... Aby seler nie sczerniał  dodaję sok z cytryny sól i pieprz... Mieszam surówkę, dopiero teraz dodaję majonez i przez godzinę schładzam w lodówce...
Dear Lucia - The pairing of celery and apple looks so fresh and delicious. I like this home-cooking blog of yours.
OdpowiedzUsuńThank you for your concern about my country’s weather-related natural disasters. At last I’m enjoying cool, crisp autumn with blue skies.
Yoko
Łucjo, takiego zestawienia jeszcze nie jadłam. Chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńUwielbiam selera, zwłaszcza korzeń, jest b. aromatyczny:)
OdpowiedzUsuńSurówka pychotka:)
Ja również uwielbiam seler - wyśmienita surówka palce lizać - koszyk z gruszkami wygląda uroczo, aż chce się go malować - życzę Luciu samych słonecznych jesiennych dni,żebyś miała dobre światło do fotografowania - wszystkie Twoje zdjęcia są rewelacyjne - dzięki kochana za przemiły komentarz
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy selery i często serwuję z niego surówki. Robię dokładnie tak jak Ty. Niekiedy łączę majonez ze śmietaną bądź z jogurtem. A czasami dodaję też marchewkę, orzechy włoskie. Pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuń