czwartek, 27 lutego 2020

Pstrąg łososiowy z ziołami


Pstrąg łososiowy prawdopodobnie jest bardzo smaczną, aromatyczną rybą niczym nie różniącą się od tradycyjnego łososia... Piszę prawdopodobnie ponieważ jedyną rybą którą obecnie jem jest dorsz atlantycki... Owszem, kupuję pstrąga wyłącznie dla Eryka... 
Składniki:
1 płat świeżego pstrąga łososiowego,
1 łyżka masła klarowanego,
1 łyżka mąki,
   świeże zioła: szałwia, tymianek,
   szczypta soli i pieprzu,
 


Pstrąga porcjuję na kawałki,jeżeli są jakieś ości to je usuwam i rybę obtaczam w mące... Na patelni roztapiam masło, dodaję świeże zioła i smażę rybę z każdej strony po 3 minuty... Usmażoną przekładam na ręcznik papierowy i dopiero teraz doprawiam sola i pieprzem... Rybę podaję z ziemniakami z wody i surówką z kapusty kiszonej...



poniedziałek, 17 lutego 2020

Pasta z tuńczyka z jajkami


Pasta z tuńczyka z puszki jest przepyszna i błyskawiczna w wykonaniu... Można ja przygotować na wiele sposobów... Tym razem z jajkami  ugotowanymi na twardo...
Składniki:)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
2 ząbki czosnku,
3 jaja,
1 łyżka majonezu,
   szczypta ostrej papryki w proszku,
   pieprz grubo mielony,
   szczypior,


Jaja gotuję na twardo studzę, obieram i daję do malaksera... Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę, pieprz, majonez  oraz tuńczyka bez zalewy... Wszystkie składniki dokładnie rozdrabniam na jednolitą pastę....