niedziela, 21 listopada 2021

Zielona sałata z gruszką, selerem naciowym, fasolką w sosie pomidorowym

 


Sałata zielona, gruszka konferencja, rzodkiewki, biała fasolka to najlepsze połączenie jesiennych smaków... Teraz późną jesienią zielone sałaty są źródłem wielu witamin, które  o tej porze roku  są nam bardzo potrzebne i doskonale smakują...

Składniki:)

  2 gruszki konferencje,

 10 rzodkiewek,

   3 łyżki białej fasolki w sosie pomidorowym,

   1 szalotka,

   1 pomidor,

   1 ogórek gruntowy,

   2 łodygi naciowe,

  10  zielonych oliwek,

  10 liści sałaty masłowej,

    1 łyżeczka soku z cytryny,

    5 liści sałaty bordowej karbowanej,

    2 łyżki oliwy E.V.

     pół żółtej papryki,

     pół czerwonej papryki,

     sól, pieprz, cukier do smaku,

     Aceto Balsamico


Liście sałat umyłam osuszyłam i porwałam na kawałki... Gruszkę, ogórka zielonego obrałam i pokroiłam w grubsze plastry...Pokroiłam również pomidora,  rzodkiewkę, selera naciowego, szalotkę oraz  papryki... Posoliłam, dodałam sok z cytryny, grubo zmielony pieprz, cukier do smaku... Całość wymieszałam, dodałam białą fasolkę w sosie pomidorowym oraz ocet Balsamico... Sałatkę podałam z ziemniakami i  duszonym kotletem schabowym...