niedziela, 15 czerwca 2014

Czy szaragi to nadal ekskluzywne warzywo?...


Szparagi zaliczam do najpyszniejszych warzyw... Mają taki szlachetny smak... Zawsze czekam kiedy pojawią się sprzedaży... Kupując  zwracam uwagę aby były świeże, nieobite, połamane... W sprzedaży są białe, zielone i fioletowe... Najbardziej lubię białe, chociaż kupuję również zielone...


Szparagi są skarbnicą  witamin i cennych minerałów potasu, żelaza, magnezu, fosforu, selenu... Szparagi pobudzają pracę nerek a co ciekawe to cenne warzywo zawiera niewiele kalorii... Białe szparagi są troszkę twardsze od zielonych. Ja gotuję je  zawsze al dente...



Szparagi obieram bardzo delikatnie, ściągając skórkę od dołu do łodygi. Obieram wszystkie rodzaje szparagów. Szparagi gotuję w pęczkach i zawsze dodaję do wody troszeczkę cukru. Podaję z przesmażoną bułką tartą. To jeden ze sposobów podawania szparagów...
Jeszcze możemy rozkoszować się ich smakiem. Szparagi sprzedawane są od połowy kwietnia do końca czerwca...


1 komentarz:

  1. Szparagi to prawdziwa skarbnica witamin.
    Korzystajmy jak najwięcej bo sezon jest krótki:)
    Kasia

    OdpowiedzUsuń