W mojej rodzinie bardzo często do drugiego dania podawana była kapusta z grochem... Była gotowana od jesieni do wczesnej wiosny... Czasem jedliśmy i teraz jemy ją jako samodzielne danie z kromką świeżego, domowego chleba...
Tradycyjnie gości na wigilijnym stole... A potem jest również jedzona w pierwsze i drugie święto... Zawsze gotuję dwie porcje kapusty... Po ugotowaniu wkładam do pojemniczków i zamrażam. Kiedy jest potrzebna do obiadu, rano wyciągam z zamrażalki... Może nie wygląda pięknie ale jej smak jest wyjątkowy... To świetny pomysł na dodatek do drugiego dania.
Składniki:)
1 kg kapusty kiszonej,
30 dkg grochu łuskanego,
1 cebula,
2 łyżeczki mąki pszennej,
4 łyżki oleju,
1 łyżeczka kminku,
sól, pieprz, cukier do smaku,
Groch myję i moczę przez całą noc... Gotuję z niewielką ilością soli i kminku... Ma być miękki ale nie całkowicie rozpadający się... Kapustę kiszoną zawsze mam swoją... Jest przepyszna jednak z każdym miesiącem coraz kwaśniejsza... Kapustę płuczę... Nie lubimy kwaśnej. Zawsze zostawiam w garnuszku trochę kwaśnicy aby móc doprawić kapustę gdyby była nieodpowiednio kwaśna... Gotuję... Do ugotowanej dodaję groch...
Na oleju podsmażam drobno pokrojoną cebulę... Uważać aby nie przypalić. Cebulkę dodaję do kapusty... Całość doprawiam cukrem, pieprzem, solą. Gdy brakuje kwasowości ostrożnie dolewam kwaśnicę... Całość gotuję przez 30 min... Mieszam aby kapusta nie przypaliła się. Gdy jest gotowa 2 łyżeczki mąki rozprowadzam wodą (1/3 szklanki wody) mieszam i wlewam do kapusty... Kapusta musi się zagotować... Taka kapusta jest świetna do drugiego dania.
Delicioso e uma ótima ideia para congelar. Farei.
OdpowiedzUsuńU nas na wieczerzy wigilijnej nie jest podawana kapusta w grochem, ale pamiętam, że babcia Ludwikowska robiła. Ja kapustę z grochem łuskanym albo piechotnym robię
OdpowiedzUsuńw ciągu roku. Napisz coś w tym roku o Twoich innych potrawach wigilijno świątecznych.