Ciasto filo to prawdziwa rozkosz podniebienia... Uwielbiamy go... W krajach arabskich przyrządza się z niego przepyszne ciasteczka i baklavę... To właśnie tam poznaliśmy to niebiańskie ciasto... W kuchni greckiej, filo jest dosyć popularne... Postanowiłam z tego ciasta zrobić pikantne danie obiadowe...
Składniki:
5 płatów ciasta filo
500 g zmielonego, białego sera,
5 garści pokrojonej rukoli,
1 pęczek szczypiorku,
1 pęczek koperku,
3 duże łyżki bazylii,
1 pęczek szczypioru z cebuli,
sól, pieprz,
5 łyżek masła,
Ser i wszystkie zielone składniki należy dokładnie wymieszać... Doprawić solą i pieprzem... Ciasto filo posmarować roztopionym masłem... Wyłożyć masę serową i zrolować... Formę do tarty wyłożyć folią aluminiową... Zaczynając od środka, szczelnie układać w ślimaka ciasto filo... Zrolowane ciasto posmarować masłem... Piekarnik nagrzać do 180 st.C i piec około 20 minut... Upieczone ciasto filo podałam z czerwonym barszczykiem...
Prawdziwa pychotka!
Wygląda pysznie. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń