Wiem, że prawie każda z nas zna surówkę z kapusty kiszonej... Jest to tradycyjna, tania, prosta i przede wszystkim przepyszna surówka... Ma też kolejne zalety. To prawdziwa bomba witaminowa i można ją przechowywać w lodówce przez dwa a nawet trzy dni. Nic nie traci ze swoich wartości...
Składniki:
0,5 kg kapusty kiszonej,
1 cebula,
1 jabłko,
1 duża marchew,
4 łyżki oleju,
1 łyżka miodu,
1 łyżka musztardy,
pieprz,
zielona pietruszka,
Mam swoją, przepyszną kapustę kiszoną w słoikach... Kapustę odciskam i drobno kroję i przekładam do salaterki... Jabłko i marchew obieram... Marchew szatkuję na drobnych oczkach a jabłko na grubych oczkach tarki... Do garnuszka wlewam olej, dodaję musztardę i miód... Łyżką dokładnie mieszam aż zrobi się jedwabisty sos... Robi się bardzo szybko... Wlewam go do kapusty... Dodaję pieprz wg smaku... Kapustę posypuję pokrojoną, drobno pietruszką... Wszystko dokładnie mieszam... Jeżeli surówka jest sucha, dodaję łyżkę czasem dwie kwaśnicy z kapusty... Surówki nie solę bo to nie jest potrzebne... Kapusta kiedy jest kiszona to i solona...
Samo zdrowie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)*