poniedziałek, 14 marca 2016

Kluski śląskie


Kluski śląskie należą do naszych ulubionych... Robię je przynajmniej raz w miesiącu... W  Eryka domu rodzinnym Eryka były podawane z roladą i czerwoną kapustą  w każdą niedzielę... Na Śląsku nazywane są; biołe, gumiklyjzy, kartofelmelklezy, kluski białe... Robi się je szybko i zawsze są pyszne...


Składniki:)
 1     kg ziemniaków,
 1- 2 jajko,
 25   dkg maki ziemniaczanej,
 1/2   łyżeczki soli,

Ziemniaki obieram, myję i gotuję... Po ugotowaniu i ostudzeniu przeciskam przez praskę... Ziemniaki ugniatam w garnku... Dzielę na cztery części... Jedną część wybieram i uzupełniam mąką ziemniaczaną... Dodaję jajko i wyrabiam... Robię z ciasta wałek i odrywam po kawałeczku... Ręce opruszam mąką ziemniaczaną i formuję kulkę... W każdej robię palcem dołeczek... Gotuję wodę, solę... Kluski wrzucam na gotująca się wodę... Mieszam je... Kiedy wypłyną, gotuję jeszcze przez  2 minuty... Przyznaję, wystarczy zrobić kluski  dwa, trzy razy i już się dojdzie do wprawy i nie trzeba dzielić na cztery części... Niezjedzone kluski można odsmażyć lub zamrozić... Zamrożone wrzucam na gotującą się wodę i są jak świeże...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz