To, że farfalle królują w naszej kuchni to zasługa brokułów, ponieważ dostępne są przez cały rok... Jest to danie smaczne, szybkie i pożywne... Do makaronu podaję filet z dorsza smażony w panierce...
Składniki:)
30 dkg makaronu farfalle,
1 brokuł,
ćwiartka czerwonej papryki,
2 łyżki oleju,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka cukru,
sól, pieprz biały,
Obrywam różyczki brokuła... Czekają na swoja kolej... Nastawiam osoloną wodę na makaron i gotuję go al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu... W drugim garnku gotuję osoloną i pocukrowaną wodę... Na gotującą, wrzucam różyczki brokuła... Gotuję 3 minuty bez przykrycia... Odlewam wrzątek i przelewam zimną wodą... Na patelnię wlewam olej kiedy będzie gorący, wrzucam drobno pokrojone 2 ząbki czosnku, i paprykę... Przesmażam przez 2 minuty... W tym czasie makaron jest już gotowy... Dodaję go do brokułów... Mieszam, pieprzę i wykładam na talerze... Najczęściej podaję z rybą smażona w panierce...