poniedziałek, 8 sierpnia 2016
Pulpeciki w sosie pomidorowym
Pulpeciki w sosie pomidorowym to świetny pomysł na szybki obiad... Są pikantne, aromatyczne i bardzo smaczne... Idealne z ryżem... Oczywiście można podać z makaronem, ziemniakami albo ze świeżą bułką...
Składniki:)
0,5 kg łopatki lub od szynki,
1 malutka bułeczka,
2 cebulki,
2 ząbki czosnku,
1 jajo,
1 puszka pomidorów Pelati,
1 marchewka,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
2 łyżki maki krupczatki,
1 łyżeczka cukru, lub miodu,
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie,
kawałeczek papryczki chili,
kilka listków bazylii, gałązki zielonej pietruszki,
olej do smażenia,
Kupując kawałek mięsa w masarni, proszę o zmielenie...
1 małą cebulkę drobno pokrojoną, przez chwilę podsmażam na łyżce oleju, dosłownie po minucie dodaję pokrojony czosnek... Mieszam i odstawiam do wystudzenia... Bułeczkę na moment moczę w wodzie... Do salaterki wkładam mięso, dodaje zeszkloną cebulkę i czosnek, odciśniętą bułkę, 1 jajko, pokrojoną pietruszkę i koperek... Solę i pieprzę wg uznania... Masę wyrabiam łyżką... Na talerzu mieszam: 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i krupczatkę... Formuję okrągłe kulki i obtaczam w mące... Do rondla wlewam 3 łyżki oleju, podgrzewam i smażę pulpeciki na złoty kolor...
Przygotowuję sos pomidorowy...
Do garnka wlewam 1 łyżkę oleju, wkładam pokrojoną, drugą cebulkę i marchew startą na tarle o dużych oczkach... Mieszam aby się nie przypaliło... Po chwili dodaję pomidory Pelati, paprykę słodką, chili, zioła, cukier albo miód... Solę bardzo ostrożnie... Gotuję około 10 minut... W międzyczasie gotuję 1 woreczek ryżu... Kiedy sos jest już ugotowany, dodaję bazylię i miksuję blenderem... W przypadku gdy sos jest gęsty, dodaję 1/3 szklanki wody... Zagotowuję... Sos jeszcze zgęstnieje po włożeniu usmażonych pulpecików ponieważ były obtaczane w mące... Całość gotuję przez 5 minut... Sprawdzam czy jest dobrze doprawione... Jeżeli danie jest gotowe, na talerz wlewam sos, wykładam pulpeciki i ryż... Naprawdę, obiad jest przepyszny...
A ja zastanawiam się co zrobić na jutrzejszy obiad. Dzięki za podpowiedź. Wyglądają bardzo smakowicie:):):):)
OdpowiedzUsuń