Biała kiełbasa z cebulą i papryką to danie pyszne i szybkie... Można przyrządzić ją na śniadanie wielkanocne... Ilekroć przyrządzamy kiełbasy do wędzenia to zawsze zostawiamy kilka, jako białą kiełbasę... Eryk zawsze parzy kiełbasę do wędzenia i białą do zamrożenia... Lubimy ją z cebulką lub z żurkiem i ziemniakami... Zależnie od apetytu i wielkości kiełbasek, tyle należy przygotować na dany posiłek...
Składniki:)
4 białe kiełbasy,
2 cebule,
1,5 czerwonej papryki,
2 łyżki oleju,
200 ml piwa,
sól, pieprz,
szczypiorek (może być koperek lub pietruszka zielona)
Na oleju podsmażam cebulę pociętą w talarki... Przekładam ją do naczynia żaroodpornego... Na niej wykładam kiełbaski, zalewam piwem i wkładam do nagrzanego piekarnika... Piekę około 20 minut w temperaturze 200° C... Gdy kiełbaska rumieni się przewracam ją na drugą stronę... teraz dopiero dodaję pokrojoną paprykę, doprawiam solą i pieprzem... W tym czasie piwo już odparuje a papryka jest lekko chrupiąca... Posypuję szczypiorkiem... Podaję z chrzanem lub musztardą...
Eu aprecio juntar cerveja aos assados. Um bom sabor. E um belo colorido.
OdpowiedzUsuńBeijinhos Lucja-Maria e ótimo final de semana.
Ten przepis także wypróbowałam wykorzystując zalegające w zamrażalniku wielkanocne białe kiełbaski. Super przepis!
OdpowiedzUsuńJaki wspaniały sposób przyrządzenia białej kiełbasy. Lece tylko po paprykę i szczypiorek - jesteś Wielka!!! Mój Wiesiek oszaleje ze szczęścia
OdpowiedzUsuń