Filety z kurczaka w panierce serowej to trochę inny pomysł na danie obiadowe... Mięsko jest soczyste, delikatne i ma ciekawy smak... Wg mnie taki obiad obiad robi się bardzo szybko, jest smaczny i nie zawiera żadnych kupnych półproduktów...
Składniki:)
2 filety z kurczaka,
0,5 szklanki utartego sera Grana Padano albo Parmezanu,
3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę,
2 jaja,
ketchup,
bułka tarta,
sól, pieprz,
olej do smażenia,
Umyte filety pokroiłam wzdłuż, na trzy części... Każdy filecik troszeczkę rozbiłam... Posmarowałam czosnkiem, posoliłam, doprawiłam pieprzem i posmarowałam ketchupem... Kawałeczki mięsa posypałam startym serem ze wszystkich stron i mocno ser dociskałam... Jaja dokładnie roztrzepałam i w nich maczałam mięso a następnie obtaczałam w bułce tartej... Smażyłam na rozgrzanym oleju... Po usmażeniu fileciki ułożyłam na ręczniku papierowym aby odsączyć olej... Podałam je z ryżem, kalafiorem, brokułem i pomidorem... Do tego dania podałam po kieliszku białego, delikatnego wina...
Wygląda znakomicie. Takiej wersji nie znałam. Lusiu ja tak często robię potrawy, które pokazujesz i bardzo przypadają nam do gustu. Dziękuję:):):)
OdpowiedzUsuńmniam ... mniam ... co tu pisać ... lubię takie potrawy i takie kolorki na talerzu ... nic innego tylko SMACZNEGO.
OdpowiedzUsuńLusiu, dopiero dzisiaj zauważyłam, że masz ten pyszny blog! Super potrawa, aż zgłodniałam :) Teraz już będę tu częstym gościem :)
OdpowiedzUsuńSerdeczności
Ja tez dopiero dzisiaj zauważyłam :) i bardzo mi się podoba😊
UsuńTo czyli, że nie tylko ja :)
UsuńChyba Lusia gdzieś tam miała go "ukrytego" :)
Ta panierka zapowiada się pysznie i ciekawie ❤ Piękny blog, lubię tak artystycznie przedstawione zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńUma apresentação impecável. Uma mesa bem arrumada que convida a degustar um prato delicioso e feito de maneira caprichada.
OdpowiedzUsuńParabéns Lucja, excelente!