środa, 10 maja 2017

Zupa pieczarkowa z makaronem



Zupa pieczarkowa kojarzy mi się ze smakami dzieciństwa... Pyszna, aromatyczna oczywiście gdy lubi się grzyby... Przygotowuje się ją dosyć szybko i z tego powodu co jakiś czas robię ją na obiad... Zupa pieczarkowa może być z makaronem, ziemniakami, kaszą a nawet z kaszką manną... Nigdy nie robię zupy krem, jakoś za nią nie przepadam... To przecież jest  normalne,  każdy może mieć  inne upodobania... Lubię zbierać grzyby i przygotowywać z nich różne potrawy... Dwa razy kupiłam niewielką grzybnię pieczarkową i mieliśmy też swoje grzybki...

Składniki:)
  0,5 kg pieczarek,
     4 podudka z kurczaka,
     2 marchewki,
     1 pietruszka,
     1 cebula,
     3 ząbki czosnku,
         kawałek selera,
      1 łyżka oleju,
   0,5 kminku,
         sól, pieprz,
         szczyptę curry i kurkumy,
         zielenina( koperek, pietruszka)


Do garnka wkładam umyte podudka z kurczaka  i zalewam 2 litrami zimnej wody... Gotuję na wolnym ogniu... Gdy pojawi się pianka, zbieram ją... Dodaję obraną  i umytą pietruszkę i seler... gotuję około 20 minut... Dodaję pokrojoną w kostkę  marchewkę, czosnek i cebulę... Do rondelka wlewam 1 łyżkę oleju i pokrojone pieczarki... Dodaję kminek, solę (około 1 łyżeczkę) aby pieczarki szybko puściły sok... Przesmażam około 5 -10 minut... Przekładam do gotującej się zupy... Dodaję kurkumę, curry, doprawiam solą i pieprzem...  Po ugotowaniu dodaję zieleninę...Osobno gotuję wg. przepisu makaron małe kokardki... Wykładam go na talerz i zalewam gorącą zupą..


4 komentarze:

  1. Aqui temos uma sopa que nunca fiz: sopa de cogumelos. Mais uma excelente sugestão. Também muito saudável. Apetitosa!
    Lucja, um beijo querida amiga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię zupy pieczarkowe a tak dawno nie robiłam. Dziękuję za przypomnienie -:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jutro gotuje twoja zupę pieczarkową Czystą bez smietany.Pięknie i smakowicie to wygląda..Juz sie cieszę.

    OdpowiedzUsuń