Kilka dni przed świętami wielkanocnymi w moim ulubionym sklepie pojawiły się szparagi... I chociaż je bardzo lubimy, nie kupiłam ponieważ odstraszyła mnie ich cena... Sezon na szparagi trwa krótko, cena też jest już niższa i dlatego kupiliśmy je na niedzielny obiad... Tym razem białe o łagodniejszym smaku...
Składniki:)150 g kaszy jęczmiennej,
200 g szparagów,
3 łyżki oleju,
1 cebula,
2 szklanki bulionu drobiowego lub wody,
sól, pieprz,
Do garnka dałam olej i cebulę pokrojoną w kostkę... Chwilę przesmażyłam... Dodałam kaszę, mieszałam aby obtoczyła się w tłuszczu... Po 10 minutach wlałam 1 szklankę bulionu, gdy odparował dolałam kolejną, mieszałam i gotowałam przez około 15 minut... Do kaszy dodałam obrane, pokrojone końcówki (około 1,5 cm) szparagów i dusiłam przez 5 minut... Kaszę podałam z kurczakiem i szparagami z masłem i bułką tartą... Do obiadu mieliśmy domowe, delikatne wino z kwiatów czarnego bzu...