Prawdopodobnie duszone podudzie z indyka wg tego przepisu jest mięciutkie i mięsko od kości odchodzi... Ponoć jest pyszne... Dosyć często je przyrządzam bo mój Eryk uwielbia podudzia z indyka ... Ja w tym dniu jem coś innego ponieważ jak już pewnie wiecie nie jem też mięsa indyczego...
Składniki:)
1 - podudzie z indyka,
1 - cebula,
3 - łyżki oleju,
4 - ząbki czosnku,
2 - łyżeczki słodkiej papryki,
kawałek papryczki chili,
bazylia, tymianek, oregano,
sól, pieprz,
Podudzie myję, osuszam ręcznikiem papierowym... Do miseczki wlewam 2 łyżki oleju i dodaję przyprawy (paprykę, tymianek, oregano, bazylię) wg uznania... Przyprawową mieszanką smaruję podudzie z indyka i odstawiam na kilka godzin... Jedną łyżkę oleju wlewam do rondelka dodaję drobno pokrojoną cebulkę i czosnek... Kiedy olej będzie gorący dodaję podudzie z indyka i duszę do miękkości około 1,5 godziny, co jakiś czas podlewając gorącą wodą... Gdy mięso będzie miękkie doprawiam solą i pieprzem... Podudzie z indyka podałam z łazankami z kiszoną kapustą...
Pyszne podudzie tez używam dużo przypraw. W ogóle nie mogę sobie przypomnieć, kiedy ostatnio jadłam. Narobilas mi ochoty mniamm 😆
OdpowiedzUsuńZamiast tych wszystkich ziół można użyć ziół prowansalskich?
OdpowiedzUsuńOczywiście. też bardzo często ich używam w swojej kuchni.
UsuńSerdecznie pozdrawiam:)