W warzywniku od jakiegoś czasu mamy pyszną ekologiczną, zieloną sałatę... Jemy ją codziennie, ot choćby z kanapkami... Sałata to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów... Jest pyszna, soczysta, chrupiąca i o tej porze roku wyjątkowo smaczna... Jest świetna jako dodatek do obiadu lub do grilla i do wspomnianych kanapek... Tym razem jest jako dodatek do drugiego dania...
Składniki:1 nieduża sałata masłowa,
1 puszka fasoli czerwonej,
2 pomidory,
1 nieduża cebula,
1 niewielki zielony ogórek,
10 zielonych oliwek,
pół opakowania sera typu bałkańskiego,
szczypiorek,
Dressing:)
4 łyżki oliwy,
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
1 łyżka musztardy,
1 łyżka miodu,
sok z połówki limonki,
sól, pieprz,
Liście sałaty rwę na małe kawałki... Fasolkę wylewam na sito i przelewam zimną wodą... Gdy obcieknie, dodaję do zielonej sałaty... Ogórki i pomidory kroję na małe kawałki a cebulę siekam w drobną kostkę, oliwki na połówki, ser kroję w niedużą kostkę... Wszystkie składniki dodaję do zielone sałaty...
Dressing:)
Do słoiczka wlewam olej, dodaję musztardę, sól i pieprz wg uznania, miód, czosnek, i sok z limonki... Zakręcam słoiczek i mocno nim potrząsam... Tym sosem polewam sałatę i mieszam bardzo delikatnie... Na koniec, posypuję pokrojonym szczypiorkiem... Do sałaty podałam kotlet schabowy i ziemniaki...
Pyszności, też taką robię, to wiem:))
OdpowiedzUsuń