Rewelacyjna, bardzo prosta, pyszna, lekka sałatka na kolację lub do dania obiadowego... Teraz kiedy w ogrodzie jest całe mnóstwo zielone sałaty przyrządzamy ją dosyć często... Można ją zrobić z różnymi dodatkami i oczywiście z różnych sałat... Tym razem zrobiłam z sałatą masłową, która o tej porze roku jest bardzo delikatna, wg mnie przepyszna...
Składniki:)
1 sałata masłowa,
5 plastrów szynki parmeńskiej,
10 oliwek zielonych pokrojonych na połówki,
5 pomidorów suszonych pokrojonych w wąskie paseczki,
2 pomidory,
5 rzodkiewek,
3 plastry sera mozzarella,
3 ogórki konserwowe pokrojone w słupki,
1 cebula pokrojona w piórka,
koperek,
pieprz,
Sos dressing:)
4 łyżki oliwy E.V.
2 łyżeczki musztardy,
3 ząbki czosnku zgniecionego przez praskę,
2 łyżeczki miodu,
1 łyżeczka octu winnego,
sól,
Sałatę masłową myję i odwirowuję w wirówce do sałat... Rwę na mniejsze kawałki i wrzucam do salaterki i dodaję pozostałe składniki: rzodkiewki pokrojone w plasterki, pomidory w ćwiartki, oliwki, ogórki konserwowe, cebulę, pomidory suszone, ser w paski, i plasterki szynki pokrojone na 3 części i zwinięte w rulonik... Sałatkę polewam dressingiem... Doprawiam pieprzem...
Sos:)
Wszystkie składniki daję do słoiczka, zakręcam i energicznie potrząsam aż do uzyskania emulsji...
Moje suwalskie dzieci nie jedzą mięsa wieprzowego.Spróbuje bez szynki, bo salatka wyglada pysznie!
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaka na taką sałatkę. Bardzo lubię tą szynkę, więc zapisuję sobie przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie, takie lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńświetny przepis Lusiu, nie mam tej szynki spróbuję ze zwykłą ale to pewnie nie będzie to
OdpowiedzUsuń