Wątróbka z drobiu jest smaczna, delikatna w smaku i szybka w wykonaniu... Ma wiele zwolenników ale i przeciwników... To jedyne podroby jakie goszczą w naszym domu...
Składniki:)500 g wątróbki drobiowej,
2 duże cebule,
2 łyżki mąki pszennej,
1 łyżeczka czerwonej papryki,
1 liść laurowy,
5 ziaren angielskiego ziela,
2 łyżki oleju,
sól, pieprz,
Wątróbkę czyszczę z błonek, tłuszczu, myję i kroję na duże kawałki ponieważ takie lubimy... Każdy kawałek przekuwam widelcem aby wątróbka później nie strzelała przy smażeniu... Na patelni rozgrzewam olej i dodaję pokrojoną w kostkę cebulkę... Przesmażoną cebulkę odkładam do niewielkiego garnuszka...... Mieszam mąkę z papryką i obtaczam w tym wątróbkę i przekładam na patelnię po smażonej wątróbce... Smażę ją na ostrym ogniu przez 10 minut... Wykłam na talerz... Na patelnię wlewam 0,5 l wody i odzyskuję wszystkie resztki ze smażenia... Wywar gotuję i wlewam go do garnuszka z cebulą... Blenduję... Sos jest zawiesisty... Wątróbkę przekładam na patelnię i zalewam sosem cebulowym i gotuję około 5 minut... Teraz doprawiam solą i pieprzem... Wątróbka jest gotowa... Zawsze jemy ją z bułką...
Zwykłej wątróbki nie znoszę, " rośnie mi buzi". Drobiowe przełknę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.:))
I wanna try ,Thanks for sharing the good information!
OdpowiedzUsuńwinwin casino
Lubię jeść wątrobę i kilka zwierząt, zwłaszcza gęsi. Ten przepis sprawił, że jestem szczęśliwy, idealny do jedzenia z chlebem.
OdpowiedzUsuń