Słyszałam, że młode ziemniaki nie nadają się na placki, że będą wodniste i nie smaczne... Nie mam zielonego pojęcia dlaczego tego nie sprawdziłam... Dopiero, gdy przeczytałam na jednym z blogów, że są przepyszne też postanowiłam je zrobić... Okazały się strzałem w dziesiątkę...
Składniki:)
1 kg młodych ziemniaków,
2 marchewki,
1 cebula,
4 ząbki czosnku,
2 jaja,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
2 łyżki maki pszennej,
pęczek zielonej pietruszki,
sól, pieprz,
olej do smażenia,
Składniki:)
1 kg młodych ziemniaków,
2 marchewki,
1 cebula,
4 ząbki czosnku,
2 jaja,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
2 łyżki maki pszennej,
pęczek zielonej pietruszki,
sól, pieprz,
olej do smażenia,
Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce i przełożyć na sitko, delikatnie odcisnąć aby pozbyć się wody... Na spodzie będzie skrobia... Należy przełożyć ją do utartych ziemniaków, wbić jaja, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę... Doprawiam solą i pieprzem świeżo mielonym, dodaję mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz pokrojoną zieloną pietruszkę... Wszystko dokładnie mieszam i smażę placuszki na rozgrzanym oleju... Są pyszne i chrupiące... Podaję z rukolą i suszonymi pomidorami...
Mniam Łucjo! Aleś mi teraz smaczka narobiła na placuszki. My dodajemy płatków owsianych. z Marchewki nie robiłam nigdy ani z pietruszką.
OdpowiedzUsuńTylko 3 łyżki mąki? Według mnie to jest mało:)
OdpowiedzUsuńThey look delicious and must be crispy.
OdpowiedzUsuńJaka szkoda, że tak późno:):):):)
OdpowiedzUsuńMam nowe ziemniaki, więc w tym tygodniu to kolejny pomysł na obiad.
OdpowiedzUsuń