Bardzo lubimy pesto z bazylii... Bazylia lubi ciepło... Bardzo źle znosi zimno i deszcze, a taki był maj więc w naszym ogrodzie niewiele urosła... Dopiero teraz w czasie upałów ruszyła ze zdwojoną siłą ale nie ma jej aż na tyle by zrobić pesto... Mamy natomiast dużo rukoli, więc i takim nie pogardzimy... Maj i czerwiec jest najlepszym czasem aby kupić dobre, świeże szparagi i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem...
Tym razem szparagi zrobiłam właśnie z pesto z rukoli...
Składniki:)
1 pęczek zielonych szparagów,
3 plastry szynki prosciutto,
pesto z rukoli,
Pesto z rukoli:)
10 dkg rukoli,
3 łyżki oliwy E.V.
2 ząbki czosnku,
5 dkg prażonych pestek z dyni,
5 dkg tartego parmezanu,
sól do smaku,
Do naczynia przeciskam czosnek przez praskę, dodaję szczyptę soli i oliwę... Dodaję rukolę, pestki dyni i blenduję... Na końcu dodaję starty ser...Wysmażam plastry szynki prosciutto tak, aby były chrupiące... Obrane szparagi gotuję w osolonej wodzie... Wykładam szparagi na talerze polewam pesto i posypuję pokruszoną szynką... Szparagi podałam z grillowanym schabem, kaszą jęczmienną i różyczką kalafiora, pomidorem i białymi rzodkiewkami...